VK blog stopt: adios JP

Met ingang van 1 maart as stop de Volkskrant met de VK Blog. Daarmee gaat op de Weblog van Jan Peter Balkende op zwart.(lees ook De premier van Nederland stopt). Uit de opmerkingen van Volkskrantredacteuren zijn ze blij dat ze er vanaf zijn. Gedoe met burgers die commentaar geven, en eigenlijk heeft het geen hoogwaardige journalistiek opgeleverd. Niets was ‘krant’-waardig.
Ruim 5 jaar geleden kwam de Volkskrant met dit burgernieuws initiatief en zoals velen met mij probeerde ik ook aan dit experiment mee te werken. De Premier van Nederland blog was het resultaat. Na bijna een half jaar (24 februari 2006) moest ik stoppen, al was het alleen al omdat mijn gegevens aan de RVD getipt waren (De Volkskrant heeft ze overigens netjes afgeschermd) en de reacties niet plezierig waren. Nog steeds komen, bijzonder genoeg, de reacties op de blog binnen.

Het was een leuk experiment, maar ik denk, zeker gelet op de VK reacties een matig experiment. Ik kan wel een paar oorzaken noemen:
– er is niet genoeg nagedacht over zaken als beheer en moderatie;
– er is niet/te weinig nagedacht over een ‘ verdien’ model. Veel VKbloggers zullen aan dit experiment begonnen zijn om meer exposure te krijgen, misschien hebben ze daar wel voor willen betalen (elke twee maanden een katern bij de zaterdagbijlagen was een optie).  Contentnetwerken als blog.nl en blogo.nl hebben bestaansrecht. En daar wordt ook geld verdiend om de zaak in de lucht te houden;
– als je doel was goede journalistiek te krijgen, had je daar menskracht en slimme marketing (zie zangprogramma’s als The Vice of Holland en Popstars om nieuw muziektalent onder contract te krijgen) op kunnen zetten (van de nu ruim 15.000 weblogs zijn er vast wel een aantal goede tussen), en je had dat doel explicieter kunnen noemen.

Daarmee stopt dus een mooi experiment waar ik (even) belangeloos en met doorgaans veel plezier aan deelgenomen heb. Stopt hiermee burgerjournalistiek? Nee zeker niet, honderdduizenden weblogs in alle soorten en maten, meer en minder kwalitatief, bewijzen dat. De Volkskrant gaat back-to-basic in een vertrouwd model. Ik hoop dat ze het redden, met dat papier.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes