Grensrechteren het zou verboden moeten worden

rodekaartAfgelopen zondag stond ik langs de lijn te vlaggen. Een sportieve wedstrijd in Montfoort. In Almere werd een grensrechter gemolesteerd en overleed later aan zijn verwondingen. Sterkte voor de familie van de overledene en aan alle betrokkenen van de clubs.
De KNVB meldt dat dit natuurlijk een vreselijk incident is. En al een jaar zeer actief is om geweld en agressie in amateurvoetbal aan te pakken. Elk weekend zijn er 33.000 wedstrijden en 25 rapportages van agressie. Cijfers KNVB.

Ik heb jarenlang vlaggen en fluiten op mijn conto. In meerdere postjes (FairPlay No way en Lekker potje voetbal. NOT! ) al over geschreven. Aankomende zondag zal ik met mijn spelers van Domstad Majella Zondagsenioren 3 hier een minuut bij stil staan. Ik zal ze vragen om één minuut na te denken over hun gedrag tijdens een wedstrijd.

Ik durf te wedden dat er elk weekend honderden incidenten zijn. De meeste worden niet gemeld. Reden angst en “laat maar”. (En de bijkomende administratie en boete risico’s van de KNVB waar een club niet op zit te wachten.) In een flink aantal gevallen werkt een rode kaart als een rode lap op een stier. En worden eigenlijk af te keuren doelpunten doorgelaten etc. etc. Het aantal keren dat ik voor “k*t,  hoerkind , kankerl*l” ben uitgemaakt. Als ik dat allemaal met rood had bestraft, was ik vaak vroeg klaar geweest. Of in elkaar geslagen. Met dit in het achterhoofd fluit/vlag je wel of niet. (De regel is overigens dat elk commentaar op de arbitrage met een waarschuwing wordt bestraft. Bij herhaling: geel, daarna rood) (Ik stel voor dat de KNVB een meldpunt maakt waar anoniem aangiftes van verbaal en fysiek geweld naar toe kunnen. Dit om beter inzicht te krijgen in werkelijke gevallen zonder als club en scheids met de rompslomp te zitten.)

Laat ik niet oorzaken en oplossingen zoeken bij de sociale achtergrond van spelers en wijken waar ze opgegroeid zijn. Deze jongens mogen NOOIT meer op of in de buurt van een voetbalveld komen. En in een kickbox zaal.
We praten over fluiten en vlaggen in een absolute amateuromgeving. Spelers, scheidsen en grenzen. Dat zijn 95% van de wedstrijden. Of meer. Je zou dus denken dat al die jongens dit voor de lol en de fysieke uitdaging doen: twee keer 45 minuten rondrennen, samenspelen en na afloop biertje pakken. Vanaf 14, 15 jaar gaan er andere dingen spelen. Is papa of mama er niet meer bij en zijn ze MAN. Voetbal is een contactsport met complex uit te voeren regels. Gooi dus 22 testosteronmannetjes in het veld, met een goede conditie en wat te bewijzen. Voila.

Er gaan vast weer commissies komen die onderzoek gaan doen. Ik geef hier twee oorzaken die aan te pakken zijn. Snel!
De buitenspelregel. Het is een drama. Je moet razendsnel mee kunnen lopen als grens en soms door spelers heen kunnen kijken. Op één lijn staan met de laatste speler én het moment van spelen van de bal zien. Kan niet! Kijk naar alle samenvattingen in een willekeurige weekend en hoe vaak dat mis gaat. En dan zijn dit getrainde grensrechters met een bere conditie.

Amateurcomplexiteit: een grensrechter vlagt op de helft van de eigen ploeg. Dus tegen de tegenstander. Als je dus vlagt, “benadeel” je de tegenstander. Mits de scheidsrechter je ziet, of wilt zien. Als je niet vlagt “benadeel” je je eigen team. Een terugkerend dilemma.

Voorbeeldfunctie profvoetballers. Kleine en grote jongens zien elk weekend tientallen voorbeelden op tv van spelers die ellebogen uitdelen, swalbes en harde overtreding maken (te laat met gestrekt been inkomen, liefst van achter). En in heel veel gevallen komen de daders er mee weg. De scheids- en grensrechters zijn namelijk met bal en spel bezig en kunnen nooit alles zien. Binnen het veld, tijdens de wedstrijd, gelden de gewone wetten van Nederland niet en is de scheids de baas. Wat hij niet ziet én rapporteert, daar kan niets meer mee worden gedaan. Als iemand mij op straat van achter een doodschop verkoopt, stap ik naar de politie. Waarom niet als dit tijdens de wedstrijd gebeurd?

Dus oefenen ze op elleboogstoten en swalbes. Profs doen het, amateurs ook. Ik stel voor om vanaf aankomend weekend, wat de scheids mist, te bestraffen. Schandpaal op tv. Vijf minuten aan het einde van StudioSport. Aanklager betaald voetbal in de studio, iemand van de Beroepsvereniging voor profvoetballers en beelden analyseren. Direct, duidelijk en ik vermoed dat er een louterende werking vanuit gaat! LAAT IEDEREEN WETEN DAT AGRESSIE NIET IN VOETBAL THUIS HOORT.
Eventueel uitslagen terugdraaien als een doelpunt buitenspel is, een speler rood had moeten krijgen en daarna een doelpunt maakt. Bij amateurs niet en bij profs niet. En dan ervaart een speler ook eens dat ZIJN gedrag dat van het ELFTAL benadeeld. Desnoods achteraf.

Pak profs verder financieel hard aan. Zet een stevige boete op moedwillige overtredingen en gooi dit in een pot om de kwaliteit van de arbitrage in amateurvoetbal te verbeteren.

Zondag sta ik weer langs de lijn. Met een dubbel gevoel. Het wordt vast een leuke wedstrijd voor de jongens!

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes