Lobbyen-1

Lobbyen en een beetje dreigen voor netto-resultaat

De eerste twee weken van dit kabinet draaide vooral om 1.4 miljard euro dividendrente die een paar grote bedrijven in de achterkamers van de kabinetsformatie bij elkaar gelobbyd hebben. Lobbyland is ook de titel van een boek waarin u prima kunt teruglezen hoe dat dan gaat, dat lobbyen. €1.400.000.000, daar hebben we het over.

In dit artikel wil ik de groepen als leerkrachten in het basisonderwijs en thuiszorgers die de middelen niet hebben om dit te regelen, een hart onder de riem steken én een playbook geven om een level playing field en leverage te bereiken. U moet de taal natuurlijk ook gaan spreken!
Dus waar gaat dit over, dat bereiken van een beter netto-resultaat? Hoe organiseert u dat? En hoe creëert u dreiging die in de Haagse vergaderkamers siddering gaan geven. Hoe gaat u dat bereiken én waar gaat u mee dreigen?

Naar deze lobby-actie kun je op verschillende manieren kijken. Ik kijk even met twee brillen: mijn ondernemersbril én mijn sociale bril. Mijn blauwe ondernemersbril zegt: goed geregeld bedrijven voor je aandeelhouders! Slim gebruik gemaakt van de achterkamers want door de voordeur (lees Belastingdienst) was dit nauwelijks te regelen. Er moest wel gedreigd worden kennelijk, maar goed. Missie geslaagd. Aandeelhouders blij en een paar lobbyisten een mooie bonus.

Mijn sociale bril kleur rood van schaamte. Uiteindelijk is dit €1.4 miljard minder in de schatkist dus minder te besteden aan heel veel leuke dingen. Geef me een middag en leger, politie, onderwijs en zorg worden hier een stukje vrolijker van. Dus zo doe je dat dus kennelijk, grootverdieners. Vanuit die frustratie is dit stukje dus ook geboren.

Wat is dat dividendrente?

Voor het goede begrip, waar hebben we het over? Bedrijven kunnen winst maken, en dan hebben we het over commerciële bedrijven van de winkel in de straat, de meeste MKB-ers, en dus ook de grote bedrijven zoals Akzo, Shell, Unilever etc. etc. Als er winst gemaakt wordt door een Nederlands bedrijf, dan kan dat op een paar manieren gebruikt worden. Aandeelhouders, de eigenlijke eigenaar van een bedrijf (BV en CV), bepalen wat er mee mag gebeuren: toevoegen aan de (financiële) reserve (potje voor later) of uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Of een verdeling van die mogelijkheden.
Op zich is hier niets op tegen. Dit is het moment een beetje geld terug te krijgen van het risico dat gelopen is door te investeren via de aankoop van een aandeel. (De andere manier is het aandeel met winst te verkopen.)

In Nederland is het geld dat hier mee gemoeid belast met dividendbelasting. En wel aan twee kanten, een stukje bij het bedrijf dat het dividend uitkeert en een deel bij de partij die het dividend ontvangt. Kortom het bruto dividend wordt twee keer belast wat de netto-opbrengst verlaagd. Door de dividendbelasting aan de bedrijfskant te verminderen blijft er netto meer over voor de ontvanger. Op de ontvangende kant heeft het bedrijf geen invloed, dat is per land anders geregeld. Daarom is het handig om je investerende bedrijf in belastingtarieven te stallenJ

Tip: bruto is het niet meer, maar netto hou je meer over!

Personeel wordt hier niet beter van. De stelling dat dit de economie in Nederland stimuleert is matig onderbouwd. Alleen deze bedrijven hebben gedreigd om hun bedrijf naar landen te verhuizen. En dat zou ten koste gaan van werkgelegenheid in Nederland. Een beetje dreigen en chantage. Als personeel van zo’n bedrijf weet je dus ook wat je bent, een middel in het spel van aandeelhouderswaarde.

Tip: een beetje dreigen geeft je onderhandelingsruimte,

Wat kun je hiervan leren?

Ja uhm, maar ik als thuiszorger heb ik noch een lobbyist klaarstaan noch iets om mee te dreigen. Ik denk dat u zich vergist. We leven in 2017. De mogelijkheden om u te organiseren en de schaarste van het werk dat u doet geeft misschien genoeg mogelijkheden. Leerkrachten, thuiszorgers, een deel van de werkdruk wordt veroorzaakt doordat uw werkpakket onder druk staat. Resultaat van ruim tien jaar regeringsbeleid én vergrijzing. Dus minder collega’s én meer klanten.

Hoe pak je dat aan, als leerkracht of thuiszorger?

Natuurlijk, u kent de wegen niet in de Haagse achterkamers. U heeft de invloed en het geld niet om u toegang te verschaffen tot de tafels waar het beslist wordt. U gaat, als de frustratie heel hoog is opgelopen, met zijn allen naar het Malieveld. En wat is dan het uiteindelijke, netto-resultaat.
Ten eerste: wat is uw doel dus: verminderen van de belastingdruk op uw salaris. Niet meer bruto, meer netto. Dat andere geld mag naar uw organisatie om meer mensen aan te nemen, efficiënter te werken, oftewel werkdruk verlaging.

Nu de dreiging: als u in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant, Limburg of Zeeland woont, woont u in de buurt van Duitsland of België. Twee landen die zitten te springen om leerkrachten en mensen in de zorg. Een beetje onderzoek zal aangeven waar die pijn precies zit, maar ook daar vergrijst het.
En hoe betaal ik dan die lobbyist? Hoe regel ik dit? Organiseer, klein, zichtbaar en massaal. Maar vriendelijk.

Dit zijn in mijn beleving een aantal acties die u vandaag kunt starten:

– organiseer met een paar mensen een studiemiddag over Lobbyland. Verbaas en leer het spel. Het loont, kennelijk;
– Start een crowdfundactie. Als elke leerkracht of thuiszorger in het basis onderwijs €2 inlegt, komt u een eind. Dit kan bijvoorbeeld met CrowdaboutNow;
– vergeet het Malieveld en ga vooral online. We leven in een platformeconomie. Veel vriendelijker en misschien betalen de ouders een stukje mee, want uw actie wordt zo veel sympathieker (anders moeten er kosten voor oppas of andere zorg betaald worden);
– dreig, dreig om weg te gaan. Op naar Duitsland en België. Communiceer dat schaamteloos. Uw werkgever gaat dan misschien actie ondernemen in het Haagse. Uw lokale politici, verantwoordelijk voor onderwijs en zorg gaan misschien voor u op het Malieveld staan. Kijk dat is een statement;)
– Schrijf je massaal in bij het LOI voor een gratis proefles Duits . Zet samen op een gezellig ontworpen site een paar tellers, wat vacatures, kortom creëer dreiging én u het serieus neemt. U gaat aan de talenstudie;
– formuleer eisen zo concreet en begrijpelijk mogelijk. Niet voor de politici maar voor uw achterban en sociale omgeving. €1.4 miljard is zo abstract. Veel is het wel en pff. Daar gaat de energie. Nee, u wilt bijvoorbeeld een belastingmaatregel dat leerkrachten (tijdelijk) in een andere belastingcategorie vallen. Bedenk het, werk het uit, communiceer het, maak het klein;
– zoek een voorvechter, een TV- of sociaal media genie. Betaal hem/haar desnoods. Het doel kon zomaar de middelen heiligen.

Zo, dat is veel. Best wel. En het is ook nog eens gratis. Voor alle leerkrachten en thuiszorgers die ik om mij heen zie. Jullie werk respecteer ik. Dit uurtje typen is voor u.
Deel en kom in actie. Alle hulpmiddelen hierboven kosten een beetje geld, maar vooral tijd. Succes!

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes