Lezer met een mening

Ik ben al vele jaren een fervent lezer. Mijn favoriete gebieden zijn managementliteratuur, biografien en geschiedenis. Zo nu en dan een thriller of een goede roman. Mijn “specialiteit” is al jaren managementliteratuur. Met name boeken op het gebied van innovatie, marketing en strategie hebben mijn aandacht. In de loop van de jaren heb ik honderden boeken gelezen en verzameld.

Ook al gedurende jaren heb ik recensies geplaatst op www.managementboek.nl, heb ik de weblog gestart (wat nu de Boekblog is) en een eigen dossier beheerd. Met name in de begindagen van de blog was ik in mijn element met ELKE dag een stukje, een citaat, een aankondiging. Een flink strak ritme.

In dit metier is niets leuker dan als eerste een boek in handen hebben, lezen en bespreken. Ik krijg als recensent de boeken net iets eerder dan de rest, namelijk de pre-release die een uitgever beschikbaar stelt een aantal maanden voor de echte uitgave. Dit is de onopgemaakte tekst, met een kaftje, dat nog net wel. Ik was altijd vereerd dat ik op deze manier de laatste uitgave van Harvard Business Press kon ontvangen. Nog leuker is meelezen met de auteur wat ik o.a. voor Menno Lanting’s Connect! kon doen. Ook hierin verandert de wereld. NetGalley biedt uitgevers en recensenten een digitaal platform om boeken snel beschikbaar te hebben. Bijvoorbeeld in de Kindle App op mijn iPad.

Mijn leestafel bestaat niet. Overal slingeren boeken, of liggen ze op stapels. Ik ben een zeer ongeordende lezer die parallel rustig in tien boeken bezig is. Mijn verzameling houd ik zo nauwkeurig mogelijk bij op LibraryThing.

In 2007 en 2008 maakte ik deel uit van de jury van het Managementboek van het Jaar! In 2012 is een nieuwe jury gestart met de selectie van het Beste Managementboek Aller Tijden. De lijst wordt in 2013 in de uitgave M&L gepubliceerd. In 2014 en 2018 maakte ik weer deel uit van de jury van het Managementboek van het Jaar! Samen met 5 andere bevlogen lezers (en auteurs) beoordeelden we ruim 200 boeken en kiezen daar de beste uit.
Al deze jury’s zijn een initiatief van Mainpress.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes