Dit jaar 2022, heb ik mij gefocust op literatuur door vrouwen geschreven. Het was wel nodig met al die door mannen gedomineerde leeslijsten. Ik had me voorgenomen om maandelijks één boek te lezen. Nou dat werd het hem niet. Veel tijd ging op aan managementliteratuur voor Uit de boeken artikelen en aan boeken over en rond duurzaamheid. Dus in 2023 maar terug naar één per kwartaal. Twee boeken die me erg bevielen: Harper Lee’s To kill a Mockingbird en Yaa Gyuasi Homegoing. De lijst die ik nog van vrouwen wil lezen is groot. Veel boeken gaan meer nog dan de boeken van mannen over overwinnen, aanpassen, sociale thema’s. Volgend jaar is het een punt van aandacht! Zoveel mogelijk boeken geschreven door vrouwen, zo inclusief en divers mogelijk.
2023 staat zoveel mogelijk in het teken van duurzaamheid.
Dus ook de literatuur. Ik heb geprobeerd om dit in vier subthema’s uit te splitsen om elk kwartaal met een andere bril naar dit brede onderwerp te kijken: hoop, transitie, natuur en dystopie. De laatste twee zijn overbelicht met boeken waarin de mensheid overstroomd of uitdroogt (of allebei). Gedreven door sci-fi en cli-fi is er veel over een rampzalig verlopende toekomst geschreven. Ik ga er in kwartaal 3 en 4 aan. In kwartaal 1 boeken over hoop. Parable of the Sower speelt al in 2024 en dus is dus flink herontdekt. Kwartaal 2 gaat bij mij in het teken van transitie en transformaties staan. Vandaar de selectie van boeken die gaan over belangrijke, baanbrekende momenten. Een brug van verleden, naar heden naar toekomst. In kwartaal 3 milde en betekenisvolle boeken over natuur. Overstory staat al lang op mijn lijstje, Walden idem. En daarna zijn we weer een jaar verder dus misschien heeft de afgrond zich al aan onze voeten geopenbaard
Veel leesplezier in 2023. Laat je niet kisten, begin hoopvol, bewapen je mentaal met positivisme, kijk, geniet en werk aan een betere natuur. Als we dat allemaal gaan doen komt het vanzelf goed!
Kwartaal 1 Hoop & positivisme
Octavia Butler – Parable of the Sower
Maya Angelou – Ik weet waarom gekooide vogels zingen
Herman Hesse – Siddhartha
Kwartaal 2 Verschuivingen/transities
Kim Stanley Robinson – Ministry of the future
Daniel Boorstin The Discoverers
John Banville, Kepler, Copernicus en Newton
Orlando Figes – Europeanen (2019)
Kwartaal 3 Natuur eco-literatuur klimaat fiction
Richard Powers – Overstory (Tot in de hemel)
Henri Thoreau – Walden
Memory of Water – Emmi Itaranta (origineel Fins)
Charlotte McConagly – Migration (Vlucht) & Once there were wolves
Nikki Dekker – diepdiepblauw
Donald Niedekker – Waarachtig
Lieke Marsman – Het tegenover gestelde van een mens
Kwartaal 4 Dystopie
Aldous Huxley – Brave New World
Margaret Atwood – The year of the flood (Jaar van de vloed)
Barbara Kingsolver – Prodigal Summer (Zomer van de zondvloed)
Milk teeth – Helene Bukowski (origineel Duits)
Mooie ambitie weer Bertrand.
Wellicht kan je deze nog toevoegen aan Q2 of Q3:
https://www.theguardian.com/books/2022/jun/05/regenesis-by-george-monbiot-review-hungry-for-real-change