20211223_080953

2022: veel boeken geschreven door vrouwen

Literatuur lezen schoot er dit jaar flink bij in. Alle uurtjes waren nodig om al die boeken voor die artikelen in Management Magazine te schrijven. Dus weinig gedaan aan de Leesreis 100 wereldboeken uitdaging. Daarnaast viel het me op dat die lijst toch wel erg dominant mannen gericht is. Dat noopte me tot wat nadenken. Daarom heb ik besloten in 2022 voornamelijk boeken van vrouwelijk auteurs te lezen. Bij de literatuur heb ik dat zelf in de hand. Zakelijk niet altijd. Toch kan ik daar ook wel eens keuzes maken. Op het thema AI bijvoorbeeld kon ik kiezen voor Jeanette Winterson – Twaalf bytes of Mo Gawdat – Griezelig slim. Het wordt dan nu even de eerste.

De selectie van twaalf boeken van vrouwelijke auteurs, daar heb ik wel wat voor gebruikt aan lijstjes, bronnen etc. (zie de afbeelding).
Ik dacht ook een beetje een spreiding te maken tussen oud en nieuw, Nederland en niet-Nederlands. Een mix van “zware” literatuur en SF, graphic novels etc. Dan moet het natuurlijk ook nog multi-cultureel zijn. Gender was gelukkig geen issue. Het is het volgende geworden. Commentaar mag, suggesties ook.

Nederland
Marente de Moor – De Nederlandse maagd
Joke van Leeuwen – Feest van het begin
Anna Enquist – Contrapunt
Reserves: Connie Palmen, Doeschka Meijsing, Astrid Roemer,
Klassiekers
Jane Austen – Pride & Prejudice of Mansfield Park
Marquerite Yourcenar – Memoire d’Hadrien
Harper Lee – To kill a Mockingbird
Sylvia Plath – The Bell Jar
Ursual LeGuin – A Wizard of Earthsea
Reserves: Toni Morrison (nogmaals), Donna Tartt, Margaret Atwood, Mary Shelley
Actueel/modern
Zadie Smith – White Teeth of On Beauty
Arundhati Roy – The God of Small Things of The Ministry of Utmost Happiness
Yaa Gyuasi Homegoing
Sofia Samatar – A stranger in Olondria (fantasy)
Gabrielle Bell – Everything is Flammable (Graphic Novel)
Reserve: Marilynne Robinson (Gilead novels), Jennifar Egan, Bae Suah (Recitation), Carmen Boullisa (Texas: the great theft).
Inmiddels is Homegoing bijna uit. Met Winterson’s Twaalf bytes komt opeens haar eerdere roman Frankissstein om de hoek kijken. Toch een soort van hybride mens. En het orgineel Frankenstein is natuurlijk door een vrouw, Mary Shelley, geschreven. Zij staat weer centraal in de roman Mary van Anne Eekhout. Het worden interessante boeken in 2022.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes