Leesreis honderd wereldboeken

travelling-donkey-library

De leesreis om 100 wereldboeken te lezen is in het laatste kwartaal van 2015 begonnen met het boek Disgrace (In ongenade) van de Zuid-Afrikaanse auteur J.M.Coetzee.

In het eerste kwartaal 2016 is gestart met Misdaad en Straf van Fjodor Dostojevski. Tijdelijk is dit onderbroken om voorrang te geven aan het werk van William Shakespeare. De aanleiding is alle activiteiten rondom de herdenking van zijn 400-jarige sterfdag op 23 april 2016.

Mei 2016 was aangebroken en het was tijd om de drama’s achter me te laten. Tijd voor de romans van Jeroen Brouwers. Nederlandstalige literatuur dus. Zijn hoofdwerk: Geheime kamers. Zo dat was afzien. Zwaar! In het laatste kwartaal wat luchtigs. Spanning en humor bij de werken van Umberto Eco. De hoofdrolspelers De naam van de roos zullen de komende weken mijn leven bevolken.

In 2017 staan in de eerste 3 maanden boeken van de Lost Generation, Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway op het programma. Daarna werk over laat Renaissance geconcentreerd rondom Leonardo da Vinci gevolgd door een serie grote romans van Louis Couperus waaronder Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan. De laatste 3 maanden slechts 1 groot werk: Anna Karenina van Lev Tolstoi in nieuwe vertaling.

In 2019 is gestart met Nederlandse literatuur: Hella S. Haasse’s Heren van de thee. En andere Nederlandse roman. Ik zal proberen maandelijks een Nederlandse roman of geschiedenisboek te lezen.

Het tweede kwartaal de Italiaanse Renaissance rondom De Heerser en diverse biografieën en tentoonstellingen. Het derde kwartaal Latijnsamerikaanse of Zuidafrikaanse schrijvers en het vierde kwartaal zal in het teken staan van een aantal grote Amerikaanse romans. (aanvulling december 2019: dit is allemaal niet gelezen).

Voor 202o staan in het eerste kwartaal de Franse romantici op het programma: Gustave Flaubert en Victor Hugo. In het tweede kwartaal een aantal Nederlandse romans, Kwartaal drie zal in het teken staan van de familie Mann. Kwartaal vier is nog open voor een keuze: Toergenjew of Virginia Woolf

De aanleiding is te lezen in de blogpost “Ik ga op leesreis“.

De lijst met alle titels is te vinden in “52 Webboeken van Steinz” en “Alle titels op een rij

Powered by WordPress. Designed by WooThemes