travelling-donkey-library

Ik ga op leesreis

Om gefundeerd aan de slag te gaan met wereldliteratuur ben ik een lijst van 100 titels, mijn canon, aan het samenstellen. Ik ga deze gebruiken om de komende 25 jaar door te lezen. Elk kwartaal staat in het teken van één boek. Rondom een boek ook biozaken, aanpalen boeken, de film of een stukje (cultuur) geschiedenis, reizen etc. Dat is dus genoeg voor 25 jaar! Ik ga kortom op leesreis!

Waarom? Het is nogal een avontuur!

Zeker. Maar ik zie hoe mijn vader niet meer toekomt aan de dingen lezen en bestuderen die hij ooit voor zijn oude dag gepland had. En dat is zonde. Niet dat ik nu al een oude dag ervaar. Maar waarom dit uitstellen tot mijn 67+? Nu kan ik er intenser van genieten, enthousiast lezen en studeren. Mooie werken ontdekken en begrijpen.

Hoe zit de lijst in elkaar?

De lijst zal bestaan uit 52 werken die een boekweb vormen in Steinz’ Gids voor de Wereldliteratuur. Dat vormt een eerste basis. Daarnaast dien ik een (lichte) portie filosofie tot me te nemen. Vijf is wel het minimum. Dan blijven er 43 te kiezen Grote Werken over. Een eerste lijst (van 28 titels) staat hier. Dit ligt nog niet vast. Er komen de komende jaren vast nog Grote Werken uit die nu nog ongepubliceerd zijn. Of ik ontdek nieuwe werken of iemand (jij!) tipt me over een werk of schrijver.

Wat valt op?

Veel Westerse literatuur. Dat klopt, daarin ben ik geschoold en zit mijn belangstelling. Bijzonder dat ik heel veel nog nooit gelezen heb (een handje vol) maar de meeste wel ken. Weinig vrouwen! (6 van de 52 zijn vrouwen) Klopt ook want tsja die zijn als “klassiek” schrijver veel minder aanwezig. Dat wordt hier wel weerspiegeld.

Een onevenredige hoeveelheid Russische Klassieker. Jazeker want daar heb ik een inhaalslag te maken. Veel staat al jaren in de kast en mag er wel eens uit. En gelezen worden.

Wat ga ik er mee doen?

Dat weet ik nog niet. Plezier aan beleven is de eerste doelstelling. Maar ik heb ook al naar een Master of Arts opleiding gekeken. Wie weet, ooit. Of als je een andere suggestie hebt?

Ik zal verder verslag doen, hier op blogmania want dat is de aard van het beestje. Minimaal elk kwartaal als er een nieuwe keuze gemaakt is. Ik wil graag in dialoog als lezer naar lezer. Een leesclub? Wie weet! Advies en nieuwe titelsuggesties? Graag!

In Ongenade: het eerste boek!

De eerste titel zal In ongenade (Disgrace) van de Zuidafirkaanse auteur en Nobelprijswinnaar J.M.Coetzee zijn. Het boek voor dit kwartaal (vier, 2015) dus. Naast deze roman ga ik meer te weten komen over de schrijver (Een schrijversleven) en zijn methode van werken (Wat is een klassieke roman en Het universum van J.M. Coetzee). Aanpalende literatuur kan Frederik Van Eeden’s  Van de Koele meren des doods of een boek van André Brink zijnEen mooie brug naar het volgende werk kan De Meester van Petersburg (1994) zijn over Dostojevski. 

One Response to Ik ga op leesreis

  1. Tim 25 oktober 2015 at 18:46 #

    Prachtig boek. Ik ben gek op Coetzee. Joseph Conrad is ook een favoriet die niet zou mogen ontbreken. Naast het geijkte Heart of Darkness heb ik genoten van Toean Jim. Goede zet dit. Tijd is veel te vluchtig.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes