De Naam van de Roos – Umberto Eco (1980)

denaamvanderooscoverMet De naam van de Roos , de Middeleeuwse detective met William van Baskerville in de hoofdrol, debuteerde hoogleraar semiotiek Umberto Eco in 1980. Het boek maakte hem wereldberoemd. In die jaren kon je niet om het boek, en de geheimzinnige lagen, de taalkundige en historische raadsels heen. Umberto ontpopte zich in de tweede helft van zijn leven als begenadigd romanschrijver. Kenmerkend bleef de spanning in zijn werk. Of dit nu het leven van geschriftvervalser Simone Simonini in het einde 19de eeuwse Praag (In De begraafplaats van Praag (2011) of de hoofdrolspelers in het naoorlogse Milaan van De slinger van Foucault die geconfronteerd worden met eeuwenoude occulte zaken. Geen simpele literatuur. Wel literatuur dat onderzocht is want de bronnen die Eco gebruikte.

Dit kwartaal, het vierde en laatste van 2016, dus De naam van de Roos. En de andere genoemde hoofdwerken van Eco. Er is ook het intrigerende De geschiedenis van imaginaire landen en plaatsen. Plus wat achtergrond en naar de film kijken natuurlijk. De naam van de Roos werd in 1986 succesvol verfilmd met Sean Connery in de hoofdrol .

Umberto Eco overleed begin 2016 op 84-jarige leeftijd. Zijn laatste werk Het nulnummer was net verschenen. Lees hier mijn In Memoriam.

 

Powered by WordPress. Designed by WooThemes