Te-koop-bord-alg

Mereveldplein bloedt langzaam

De laatste van de bankgebouwen op het Mereveldplein staat leeg en is te koop. Het winkelcentrum in De Meern ken ik al sinds ik in 2002 in Leidsche Rijn kwam wonen. Er waren nog geen winkelcentra in deze grote Vinexwijk. Een paar maanden geleden gingen de eerste winkels van het Leidsche Rijn Centrum (lrc) open. Geen banken, geen kleine middenstand, ketens vooral. Het is het vierde winkelcentrum dat de laatste vijf jaar geopend is.
In 2002 telde het Mereveldplein vier banken en vooral veel speciaalzaken. En een kleine Albert Hein. Kaas- en dierenspeciaalzaak, twee slagers en bakkers, wijn, etc. Eén voor één is het bankenmodel ontrafeld. Ook in LRC geen bankfiliaal. En de middenstand kreeg het lastig tegen de grote ketens. AH neemt zijn Gall&Gall mee wat de kleine slijterij de nek kost.
     Het klinkt natuurlijk erg sentimenteel. Sonneveld met Ons Dorp.
Ooit was het winkelen in De Meern gecentreerd langs de Zandweg bij de kerk. Veel van die winkels zijn nu opgeknapt en horeca geworden. Horeca is ook, naast de ketens, het meest vertegenwoordigd in LRC. Zo ziet het toekomstige straatbeeld er dus de komende jaren wel uit. Beetje specialisme (50 soorten pepernoten), anders ga je het in de retail niet overleven.
Gister was ik bij de bakker en de bloemist. Specialisten die nog wel even overleven. Vers brood, elk weekend en de witte roos elk jaar als herinnering aan mijn moeder.
No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes