asecondchance

Pakjesavond op Koningsdag

Alle bestellingen, uit elkaar getrokken orders bij Amazon en managementboek.nl kwamen op woensdag gezamenlijk aan. Dikke Amazon Prime stickers, marketing, op de Amazondoos. Het uitpakken kon beginnen.

In onze evaluatie van de Jury van het Managementboek van het Jaar 2018, voor een nog te verschijnen artikel, zat ook de vraag “Wat ga je nu doen?”, na al dat lezen. We hebben ongeveer 80 boeken, 20.000 pagina’s en 3.500.000 woorden gelezen. Per jurylid. Dat is netjes voor ons uitgerekend. Wat resulteerde in de winnaar The Future of Shopping. Een mooi boek natuurlijk en sympathieke winnaars. Tussen al die boeken zaten ook thema’s waar ik niets van wist en ook weinig mee heb. Governance, drie titels maar liefst, zieke organisaties, veel zelfhulpboeken en nog reuze veel meer.

Ja, wat doe je na deze leesrush (die voor ons in februari wel voorbij was). We pakken de stapels op die zijn blijven liggen. We verwerken alle indrukken in stukjes voor websites (in mijn geval), artikelen in bladen of in boeken. Ik lees eerst maar eens een thriller, pak mijn 100 boekenlijst op met werk van Cees Nooteboom. Dat is een half jaar blijven liggen. Ik heb eens naar de lijst gekeken van boeken die ik nog wil lezen (de wensenlijst bij Amazon en managementboek.nl) en gestruind door de boekhandels en catalogi van uitgevers. Ach wat is en komt er weer veel moois en interessants aan.

Deze eerste tien boeken (voor de maanden mei en juni) reflecteert een deel van mijn aandachtsgebieden. Geschiedenis, entrepreneurship, mooie (levens)verhalen, de geschiedenis van het papier, een roman (in het thema Amerika) en nog wat andere onderwerpen.

Over al deze boeken kan ik weer verhalen vertellen. Ron Chernow’s Washington A life is als boek een grote hit. Er is een theaterstuk van gemaakt. Net zoals Hamilton inmiddels ook op basis van zijn biografie. Zijn Titan, over het leven van Rockefeller was weer de inspiratie voor The Rockefeller Habits dat Verne Harnish een succesvolle businesscoach en – auteurs carrière heeft gegeven. Het is wel een pil, dat A life. Een kortere levensbeschrijving heb ik wel staan van de hand van Joseph Ellis. Samen met Ron Chernow en David McCullough de groten van de hedendaagse historische auteurs over de Onafhankelijkheidsstrijd periode (1770 – 1814) in Amerika. Van Ellis’ hand is American Sphinx over het leven van Thomas Jefferson. Derde president van Amerika, en de schrijver van de Onafhankelijkheidsverklaring. Na zijn pensionering bouwde hij een uitgebreide bibliotheek dat weer de basis werd van de collectie van Library of Congress, de grootste boekencollectie ter wereld. En alsof hij het eeuwige leven had herschreef en herschikte hij ook nog de Bijbel, de Jefferson Bijbel dus.

In een periode iets voor deze strijd, speelt de roman Gouden Bergen. Flink opgehemeld in de besprekingen. Mooi voor in de Portugese zon volgende week. Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink beargumenteren een stelling die veel storytellers niet zal aanstaan: Avonturen bestaan niet. Daar ga je met je held, met de queste en de weg er naartoe. Ik ben benieuwd waar dat heen gaat.

In de koffer mag ook Three Kings van Zack O’Malley Greenburg. De drie koningen zijn de hiphop miljardairs Dr. Dre, Jay-Z en P. Diddy. De rijkste muziekartiesten op deze aardbodem die hun geld niet alleen met muziek verdienen. Maar ook met (luxueuze) drankmerken, kleding, streaming diensten, koptelefoons en nog heel veel meer. Drie zwarte artiesten. Ik noem dat maar even want de kans dat ze dit konden bereiken is zeer klein. Alle drie hebben ze ergens een crimineel verleden en enorm geluk gehad. Anders waren ze op een plek gekomen waar heel veel jonge, vaderloze zwarte criminelen terecht komen: in de gevangenis, jarenlang. Waar ze kansloos zijn. Of ze maken kennis met Defy, het project van Catherine Hoke dat de entrepreneurial skills (husselen) van deze mensen gebruikt om ze binnen en buiten de gevangenis een kans te geven op een succesvolle toekomst na hun gevangenistijd. In A Second Chance beschrijft ze haar en de tweede kans van haar EIT’s, Entrepreneurs-in-Training. Het boek is uitgegeven bij The Domino Project van Seth Godin. Hieronder de Ted-talk van Cat Hoke over haar Defy project uit 2017.

Nederlandse boeken dan. Een mooi project van Maaike Hartjes met een Burn-out dagboek. Weer eens een creatieve aanpak op dit thema. Tiger Woods is de veelgeprezen biografie van Jeff Benedict en Armen Keteyian. Tot slot nog een vertaling: New Power Hoe macht verschuift en wat dat voor ons betekent. De macht van de massa (crowds), de snelle opkomst een thema door een paar individuen met een hashtag: #metoo. De duistere machten van sociale media van Cambridge Analytics en dat van de NSA.

Ik kan weer even verder. De maand mei kent veel lange weekenden. Ik kom ze wel door.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes