IMG_20180625_124631_187

Zelforganisatie aflevering zoveel

We doen het bijna allemaal: bezig zijn iets belangrijks aan of rondom om heen te organiseren. Gezondheid, eetpatroon, balans werk – privé, timemanagement, lifehacking, prioriteiten, noem het maar op. Ik in ieder geval wel. Ik heb een flink stapeltje boeken doorgenomen en methodes aangepakt. Het lijkt wel op dieetpogingen, weer een stroming, weer geen koolhydraten, of juist wel. En dan weer lezen dat het allemaal broodje-aap is. Wat ik dan zelf weer nooit gegeten heb.

De Ladder van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar is een nieuwe poging. Het carrière pad van Tiggelaar leidde van begenadigd spreker en motivator (o.a. MBA in één dag) naar de wereld van gedrag. Titels als Dit wordt jouw jaar en Dromen, durven, doen zijn daar voorbeelden van.

Ikzelf ben dus al jaren op verschillende manieren bezig om me te verbeteren. Zie de afbeelding hierboven. Verbeteringen met doelstellingen uit 2015. De meesten, hoe concreet ook, hebben het niet of nauwelijks gehaald. Drie blogposts per maand, uhm. 100 kilo is nog (erg) ver weg. Gewicht, dagindeling, timemanagement, nieuwe dingen leren als creativiteit etc. etc. Dat is allemaal een vallen en opstaan ding. Ik wil wel, begin wel, maar dan komt de sleet erin.

Soms werkt iets, even. 18 minuten is zo’n leuke geweest. Ik weet ook wel waarom het bij ons niet werk: gedragsverandering. Daar hebben we zo’n evolutionaire hekel aan. Onze hersenen vinden dat niet leuk. (Lees bijvoorbeeld Charles Duhigg’s De macht der gewoonte.)

Dus Tiggelaar laat zien dat het simpel, super simpel moet: één concreet ontwikkeldoel, één gedragsverandering en minimaal drie supportactiviteiten. (lees hier meer) Mijn ontwikkeldoel: inzichtelijk krijgen waar ik me allemaal druk mee maak en zaken als gezondheid eruitziet. Dat vereist structureel en gedisciplineerd registreren in inzichtelijk vastleggen. Ik doe dat wel, sommige zaken staan in een Samsung health app (b.v. slaaptijden), in een schrift (weekagenda), in een ander schrift gewicht en energielevels en andere gezondheidszaken, in Evernote (maanddoelen b.v.) of in Trello (wat ik nog wil lezen, wat ik aan het lezen ben (soms 10 – 12 boeken tegelijkertijd staat weer in Evernote)). En zo nog wat meer losse en vaste zaken die, gecombineerd een intrigerend verhaal vertellen.

Dochter Aleida legde onlangs haar stiften en boekje op tafel en deed een boekje over bullet journaling. Je kunt het afdoen als een mooie vorm (en omslachtige) van timemanagement. Nou ik ben wel even verkocht. Ik heb een Moleskine Bullet Journal gescoord, wat Tombow stiften en goed potlood ed. Het goede gereedschap van de bulletjournalist. Ik ben aan het inventariseren geslaagd wat ik allemaal bijhoud en welke vormen ik wil gebruiken. Youtube, Instagram en Pinterest geven plenty inspiratie.

Zo dit verhaal is support 1, gedrag heb ik hierboven beschreven. Andere support is regelmatig boekjes = verhalen vergelijken met de dochter, foto’s op Instagram en dat soort zaken. Maandelijks evalueren. Eens kijken of dat de tand des tijds kan doorstaan én tot het gewenste resultaat leidt.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes