the-united-states-of-america-map

Drie maanden: de USA in alle staten

In juni, juli en augustus gaat een groot deel van mijn tijd en aandacht naar Amerika, de United States of… En niet om Ronald McDonald, Donald T. of Donald Duck. Het is deels toeval deels gezocht. De vakantie aan de Westcoast met uitstapjes naar de parken en een eerste landing in New York staat al even vast. Die westkust is voor mij niet de eerste keer. Al op mijn 16de, veertig jaar geleden, was ik San Francisco, LA, en reed met mijn ouders door het in Europa nog nauwelijks bekende Silicon Valley. De PC en Internet era’s moesten nog beginnen. Er was zelfs sprake van werk voor mijn vader (oud-ICT’er) en voor mij studeren. Verhuizen en werkvergunningen zullen een ding geweest zijn. Het is niet gebeurd. Voor mij de ICT uiteindelijk wel.

Amerika een schurkenstaat?

En nu dus drie maanden USA met boeken, boeken, reizen en voorbereidingen. Zou ik echt de vrijheid hebben hier te kunnen schrijven wat ik mag? Of zitten die broeders van de NSA mee te lezen en heb ik een entreeprobleem? Hun president vindt dat wij Europeanen een nationaal veiligheidsrisico zijn en dus extra belastingen moeten betalen. Willem Middelkoop & Tim Dollee gaan nog veel verder in de beschuldigingen naar Amerika. Het is net mals wat ze in Patronen van Bedrog Niets is wat het lijkt allemaal onderbouwen. Wat voorbeelden:
– Amerika is de veroorzaker van de meest gifgasaanvallen op de aardbol;
– hun diensten (FBI, NSA, CIA en honderden meer, grotendeels geheim) beïnvloeden of hebben honderden verkiezingsuitslagen of omwentelingen veroorzaakt, economisch en/of militair. Direct of via via.

Organisaties als het IMF zijn daarbij eveneens betrokken. Het gaat uitsluitend om de olie en dollars. De macht van wat we nu de Deep State noemen is immens en moeilijk te doorzien. De auteurs laten een rechtstreeks verband zien tussen de agenda van grote particuliere bedrijven, 9-11 (ondersteund door minimaal experts binnen de CIA) en de oorlogen in Irak en later andere coupewijzigingen of – pogingen zoals in Libië, Egypte en Syrie. Iran wordt door inzet van SWIFT en economische isolatie langzaam op de knieën gebracht. De rol van de media daarin, tsja daar kunnen de Russen en Chinezen nog wat van leren. Onthullend, verwarrend en al was maar 10% waar, wat een verklote wereld leven we eigenlijk.

Fictie? Waarschijnlijk net zomin als de inhoud van President Vermist van Bill Clinton en James Patterson. De ex-president is erbij gehaald om de activiteiten binnen het Witte Huis en de rol van de president goed inhoud te geven. Het thema van het boek (spoileralert) is cybercrime. Hier had dit duo misschien ook wat extra expertise kunnen gebruiken. Het plot en technische onderbouwingen is erg onwaarschijnlijk. En ik vermoed (nog) onmogelijk. Als je een ex-president vraagt mee te schrijven aan een boek waar de hoofdpersoon een democratische president is, dan lees je de politieke boodschappen in het boek toch met andere ogen.

Amerika een Derde Wereldland

Door privé-omstandigheden verbleef Arjen van Veelen in 2015-2016 in St.Louis. In zo bleek het hart van Amerika, tussen de Zuid-noord lijn waar gedurende de 18-20ste eeuw zwarten tijdens slechte tijden hun toevlucht naar het noorden van Amerika zochten. En het hart van de trek naar het Westen. Er komen een paar grote rivieren samen. St.Louis is tevens de meest criminele stad van Amerika. Als Van Veelen in Amerika is wordt de ongewapende 18-jarige Michel Brown door een witte agent doodgeschoten, in St.Louis. Het gebeurt vaker, maar nu voor de camera. (Middelkoop doet overigens over het feit dat Amerika het hoogste percentage gevangen op de bevolking heeft van alle landen, waarvan de meesten zwarte jonge mannen, een boekje open.)
Het is een raar land constateert Van Veelen. Het is een arm land met zeer sterke rassenscheidingen. Bewust gecreëerd door media, stadsplanning en cultuur. En door de politiek. Het onlangs verschenen Amerikanen lopen niet is een bijzonder werk. Inside in the USA. Het beeld lijkt op dat wat Geert Mak in zijn rondreisboek Reizen zonder John schetst Een Derde Wereldland, in afbraak en ontkenning.

Maar schrijven kunnen ze er wel

Vanaf juli begint een nieuw kwartaal 100 boeken. Tsja Amerikanen dus. Op mijn lijstje staat o.a. Herman Melville’s Moby Dick, William Faulker’s Absolum, Absolum, Heart of Darkness van Joseph Conrad, The Human Stain van Philip Roth en na ook weer bijna veertig jaar eens herlezen: The world according to Garp van John Irving

Ik kom nu uit op uit op:
– romans die spelen in California: East of Eden of The Grapes of Wrath van John Steinbeck en The big sleep van Raymond Chandler
– romans die spelen in New York: Breakfast at Tiffany’s Truman Capote, Bonfire of the vanities Tom Wolfe

Maar de koffer is nog niet gepakt. Een bezoek aan de Amazon-winkel is gepland en daar pik ik waarschijnlijk de nieuwste Michael Connelly op : The Late Show de volgens de laatste VN Detective & Thrillergids de beste van 2018. Zo diep zit dat Amerikaanse al in ons.

 

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes