20201119_100953

Schrijftaken in bingo formaat

De inspiratie kwam door een Anna Karenina bingokaart. Van uitgever Rainbow. Elke week één deel lezen, acht weken lang. En elk deel verwerken met iets dat je aan de andere deelnemers kunt laten zien. Bijvoorbeeld iets vertellen over je favoriete personage. Anna Karenina van graaf Leo Tolstoi is een stevige uitdaging. Als fan van de Fitbit bingo challenge bedacht ik mij dat deze vorm van uitgedaagd worden mij behoorlijk kan motiveren.

Nu is mijn challenge voor de komende maanden een boek schrijven. Hulpbron is het boek Zo schrijf je een boek! van Esther Jacobs. Haar methode is die van reverse writing. Een ervaren redactrice en een gerenommeerde uitgever gaan me zeker ook helpen. Maar het echte schrijfwerk zal ik toch zelf moeten doen. Esther geeft aan dat schrijfritueel en motivatie erg belangrijk zijn. Voilà, voor mij de bingo. En goed om weer eens creatief een stukje onderzoek en analyse te doen en een eerste prototype samen te stellen en te testen.

Het leuke aan de Anna Karenina kaart vind ik de simpele verwerkingsvorm. Dat lezen is natuurlijk lineair. En dus begon ik met de bingokaart vorm en een serie lees- en schrijftaken op te schrijven. De kracht zit hem in de verwerkingsopdracht per deel (even afstand nemen) en delen op sociale media. De komende 6 weken zou ik twee van die taken per week kunnen oppakken. Ik mag ze zelf kiezen want ik hoef niet lineair. Bij elke taak hoort ook een “verwerkings” en “deel op sociale media” opdracht. Dus niet, lees een boek en klaar. Of sorteer uit al die blogposts 10 stukjes over een onderwerp. Nee maak een tiplijst, deel die en vraag aan de lezers suggesties of andere call-to-actions. Actieve participatie.

Het eerste prototype hangt inmiddels aan de muur. Er wachten me deze weken nog 12 opdrachten. Afgelopen week waren dat Maak een selectie van 10 biografiestukken en vraag commentaar op LinkedIn en Deel je promotieplan met drie korte termijnactiviteiten met de redacteur. Tot eind 2020 heb ik mijn motivatie wel gevonden.

Als je zin hebt, gebruik het. Er zijn geen rechten op dit idee. Nog niet 🙂 Benodigdheden: stukje karton, sticky notes en stift. En je eigen creatieve geest.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes