cassetterecorder

Eerste luisterboek ervaringen

De / het / een corona liet me naast thuisblijven en – werken ook nog eens veel wandelen. In de familie werden Fitbits aangeschaft en weekchallenges gehouden. Gemiddeld werd er minimaal 10K stappen per dag gezet. En vaak wat extra gewandeld en geskeelerd, want dat telt harder dan fietsen. En tjsa in die uren wandelen kun je ook luisteren. Eerst een poosje naar je eigen gedachten, de natuur en zo, maar echt leuk vond ik dat na een poosje niet meer. LuisterBieb kwam op mijn netvlies. En inmiddels heb ik drie boeken uitgeluisterd en ver met nummer vier.
Is dat prettig? Best wel. Natuurlijk maakt het uit hoe de zinnen geschreven zijn. Maar zeker ook hoe het luisterboek wordt voorgelezen. Is het voorlezen? Of maakt de spreker er toch meer een hoorspel van. De voorlezer van Jan Brokkens’ Stedevaart is Jan Donkers. Een diepe doorleefde stem. Maar erg monotoon. Gelukkig hebben de mensen van LuisterBieb bedacht om deze verhalen als losse geluidsfragmenten (verhaal) aan te bieden.

Het eerste luisterboek dat ik al wandelend door het Maximapark in Leidsche Rijn tot me nam was De tweede slaap van Robert Harris. Voorlezer is Jeroen Tjepkema die een enorme lijst thrillers op zijn voorlees CV heeft staan . Hij is natuurlijk bekend als nieuwslezer. En zijn stem past prima bij het opwekken van spanning. Ik ben zeker niet gaan slaapwandelen tijdens dit voorlezen.

Een leuke afwisseling gaf De Macht van K., de debuutthriller van Jens Vern. Pseudoniem van Sander Verheijen. Dit boek had twee voorlezers. Een mannelijke, Mark Omvlee die de mannelijk hoofdpersoon Tim Turner en de verhaallijn voor zijn rekening nam. En Jamie Grant die met haar stem het andere hoofdpersonage Emily Green voor haar rekening nam. (lees hier mijn review van dit boek). Een prettige afwisseling dat het potentieel van luisterboeken aangeeft.

Dat brengt natuurlijk de vraag met zich mee: liever een mannelijke dan een vrouwelijke voorleesstem? Ik luister op dit moment naar Ster van het Noorden, de door Vrij Nederland in 2019 als beste thriller uitgeroepen verhaal van D.B. John. Voorlezer is Willemijn de Vries die een flink trackrecord heeft op het voorlezen van boeken. Prettig en duidelijk ervaren in spanning opwekken.

Zelf luisterboeken ervaren? Ga naar luisterbieb.nl (gratis te gebruiken als je abonnee bent van de Bibliotheek, in deze periode is een deel van de titels ook voor niet-leden gratis te beluisteren) of storytel.nl waar je een proefabonnement kunt nemen van 14 dagen. Beiden hebben een flink aanbod aan fictie en non-fictie, spanning, romans etc. etc.

In een uur of 10 ben je wel door een boek van 200 pagina’s heen geluisterd (bij normale afspeelsnelheid). En dat is ongeveer 40.000 stappen 😊 en heel veel calorieën.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes