Zwarte-zwanen

Out of the Blue, van veel zwarte zwanen

Het is een bijzonder lijstje, deze lijst van Petersen uit het boek Out of the Blue (1997) waarin hij een aantal situaties schetst die we nu “zwarte zwanen” zouden noemen. Petersen is futuroloog. De ondertitel van Petersen’s boek is Wild cards and other big future surprises : how to anticipate and respond to profound change. De bron van deze afbeelding is herziene uitgave van Wijzer in de toekomst  van Jan Nekkers

Situaties die ons “overkomen” werden in het boek Nassim Taleb De zwarte zwaan van zwarte zwanen genoemd. Dit verscheen een decennium na het boek van Petersen.

Bekijk eens dit lijstje. Nee ,we hebben nog geen aliens (alhoewel ), maar in ruim jaar is het volgende wel voorgekomen. Vreemd genoeg zijn we als samenleving nog nauwelijks voorbereid op situaties die kennelijk vaker voorkomen dan we willen toegeven:

Ijskap breekt af (haalt zelden het wereldnieuws maar is zorgwekkend element van klimaatwijzigingen )

Verschijnen van buitenaardse wezen op aarde (zie eerder link)

Crisis economie in Verenigde Staten (dat gebeurt nu, en in 2008 wat in dat geval tot een wereldwijde crisis heeft geleid, banken failliet, pensioenen verdampt, veel leegstand in grote steden etc. Boekwerken over volgeschreven.)

Wereldwijde epidemie (Covid-19)

Snelle klimaatverandering (we vergeten deze nu in het nieuws, maar daarom hebben we in Nederland een stikstof-discussie, en moeten we nodig klimaatdoelen gaan halen)

Digitale oorlog breekt uit (ook een onzichtbare, maar hij is gaande. Lees Het is oorlog maar niemand ziet het)

Terrorisme omzeilt conventionele verdediging van regeringen (het begon 10 jaar geleden met de zelfverbranding van een Tunesische verkoper, de opkomst van IS, en vandaag zitten we in Europa met vluchtelingenstromen etc.)

Onvrede in VS leidt tot rellen en sociale crisis (kijk naar het laatste nieuws #blacklivematters en andere zaken die daar bij horen. Het brengt de burgemeester van Amsterdam in grote problemen.)

Het boek van Petersen lijkt zelfs na al deze zwarte zwanen niet vaak verkocht te worden. Toch wel een aanrader. Net zoals De zwarte zwaan want die beesten komen vaker voor dan we denken (en hopen). Nekkers noemt dit in zijn boek the Unknown unknown, oftewel je weet niet wat je niet weet en daar kun je dus ook erg moeilijk rekening mee houden in je toekomstscenario’s. Ik denk dat dat beperkt waar is: klimaat, wordt al 70 jaar over gewaarschuwd, eerste digitale oorlogsvoering is 50 jaar oud, pest en andere wereldwijde epidemieën, duizenden jaren etc. etc.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes