traileradaptorbtrapped

Klimaatveranderen: laat je niet vangen in “kan ik niet”.

Een vrouw in Zwolle komt het leven bij een plotselinge storm. Tragisch. Een paar dagen later leveren we op een warme zomerdag een fysieke escaperoom op aan de gemeente Zwolle. En nu is het ruim 30 graden en wordt de heetste zomer die we kennen voorspeld. Het klimaat verandert en daar ben ik nooit zo bewust mee bezig geweest. Het project dat we opleverden, “Adapt or Btrapped”, is een fysieke escaperoom, ontwikkeld voor de gemeente Zwolle. Studententeams binnen de minor Game Studio , 038games hebben twee semesters gewerkt aan dit project. Thema: burgers bewust maken van wijzigingen in het klimaat en wat zij concreet kunnen doen om zich aan te passen. Dus speelt het verhaal van “Adapt or Btrapped” in 2050 in een tiny house ergens in Zwolle. Misschien als we het heel slecht doen als mensheid, ligt Zwolle dan aan zee. (en Utrecht ook)

Ik, als docent en projectcoach, ontkwam er niet aan me te verdiepen in dit thema. Van duurzaamheid was ik wel op de hoogte. Ik heb studenten aan de slag gezet in projecten met duurzame bedrijfsmodellen en circulaire economie. Dat is mooi en ook abstract. Maar lees eens De onbewoonbare aarde van David Wallace – Wells! Goed onderbouwd en huiveringwekkend. Het project kreeg voor mij meteen grotere waarde.

Zwolle aan Zee, misschien niet in 2050, maar in 2100 is zeker een reëel vooruitzicht. Wonen aan de bestaande kust en gebieden onder NAP kan de komende 50 tot 100 jaar wel eens een heel hachelijk avontuur worden. En beleidsmakers wakker laten liggen. Ik zal dat niet meemaken, maar mijn eventuele kleinkinderen misschien wel. En dan sta je voor een dilemma (los van of je het er mee eens bent): vind ik dat dit iets is dat ik kan oplossen of moet de politiek én het grote bedrijfsleven dat maar doen. Die hebben het toch ook veroorzaakt? Voor het laatste kiezen is makkelijk. Veel rondom klimaatadaptatie is niet gemakkelijk. Als burger hebben we impact met onze uitgaven en onze stem. Maar ook met meer strategische keuzes als waar stop ik mijn tijd in.
Ikzelf heb de afgelopen weken daarin wat keuzes gemaakt. Ik heb me er in verdiept o.a. met Wij bepalen de toekomst. Dat ik mijn geld dus bewust kan inzetten in wat ik koop (en wat juist niet). Dat minder vliegen ongemakkelijk wordt. Of dat ik dat moet compenseren. Dat elke dag vlees of vis niet hoeft. Flexitariër heet dat.

Hoe ik dit thema in het onderwijs vorm kan geven? Zo heb ik inmiddels voorgesteld om het concept van deze fysieke escaperoom bij één van Interreg-partners (bijvoorbeeld in Kopenhagen) te implementeren met studenten aldaar. Zo brengen we alle educatieve thema’s die we in 038games aan de orde stellen naar deze omgeving. En zo zijn er meer vormen te bedenken.

In mijn persoonlijke plan (gebaseerd op Life Design) begint dat met eten en koopgedrag. Met actief kanalen gebruiken waar ik invloed op uit kan oefenen, zoals deze weblog en sociale media-kanalen. “Adapt or Btrapped” is een mooi voorbeeld van een serious game waar een goed verhaal én onderzoek bij komt kijken. Door enthousiaste en betrokken mensen van een gemeente die het aandurven om een probleem van hun gemeente te adresseren. En internationale contacten te zoeken en lokale netwerken op te zetten.

Stappen daarna zullen gaan over de grotere dingen zoals wonen en reizen. En wat ik binnen mijn werk kan doen. ICT is een mooi thema in al zijn breedte, van software, games maar ook devices, om duurzaamheid te ondersteunen. En ethisch over na te denken. Een hogeschool is verder een plek waar lectoraten zich met onderzoek bezig houden, waar je labs kunt ontwikkelen, kunt publiceren en vooral studenten bewust laten nadenken over wat deze thema’s voor hun leven en toekomst betekenen.

Ik geef me de komende vijf jaar de tijd om hier energie in te stoppen. Ik noem dat plan Groen en grijs. Groen omdat het over duurzaamheid gaat, bijdragen aan een beter en gezonder milieu. En over verantwoord ouder (grijs) worden en binnen leven én werk bij te dragen. Het moet me verder gezonder maken. Want tijd, dat heb ik voldoende. 😊

En ondertussen ben ik trots op wat de studenten onder tijdsdruk en corona-perikelen hebben opgeleverd:

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes