columbusinNewYork

Deze waarheden, een bijzondere intro naar de Amerikaanse geschiedenis

De inleiding in de recent vertaalde Deze waarheden Een geschiedenis van de Verenigde Staten van Jill Lepore is speciaal. Er zitten zoveel aanknopingspunten in met het werk dat ik nu aan het lezen ben, of wil gaan lezen. Dat is bijzonder. Deze waarheden (These truths: a History of the United States) is een vuistdikke, 1000 pagina’s plus, overzicht van de geschiedenis van Noord-Amerika. In 1492 kwam Columbus aan op Haiti en verklaarde dit gebied bezit voor de Spaanse Kroon. Zelfs dit moment is vandaag de dag niet omstreden, Columbus wordt op sommige plaatsen wreed van zijn sokkel getrokken.

In de inleiding legt Lepore diverse verbanden met thema’s die vandaag actueel zijn. En zelf zie ik er ook wel een paar. “These truths” is een strofe uit de Amerikaans Constitutionele Grondwet die in 1787 werd gepubliceerd nadat een Conventie in Philadelphia zich daar maanden over heeft gebogen. In 1776 werd in dezelfde plaats de onafhankelijkheid uitgeroepen en een langdurige bevrijdingsoorlog tegen de Engelsen werd uiteindelijk in het voordeel van de opstandelingen beslecht. De Verenigde Staten van Amerika werd het eerste land dat zo’n door vertegenwoordigers van het volk geschreven Grondwet bezaten.

Manasseh Cutler liep in de zomer van 1787 de ontwerpers van die Grondwet tegen het lijf in Philadelphia. Hij sprak met de bejaarde Benjamin Franklin, de jonge Hamilton en Jefferson en ging op een botanische excursie. Hij was er niet geheel zonder reden; hij probeerde zieltjes te winnen voor zijn Ohio Company. Hij wilde met een groep families oversteken door de Appalachen en over de Ohio River om de gebieden Ohio, Indiana, Michigan, Illinois en Wisconsin (de Noordwest Territory) te ontdekken. De gebieden waren van Frankrijk gekocht. Het doel was een gebied te stichten met godsdienstvrijheid, zonder slavernij én rekening houdend met de rechten van de huidige bewoners.

Cutler vertegenwoordigde met zijn Ohio Company een groep van investeerders die het bedrag van 3,5 miljoen dollar betaalden voor 5 miljoen acres grond. Ook een deel van de mannen in Philadelphia, grootgrondbezitters als Washington en Jefferson, waren via stromannen investeerders. Hoe weet ik dat? Dat staat in The Pioneers The heroic story of the settlers who brought the American ideal West van David McCullough. Dat deze grondrechten in deze documenten staan, bleek later goed nieuws voor de Afro-Amerikaanse bewoners in de Zuidelijke Staten. De grondrechten in de eerder genoemde Noordelijke Staten beschermde hen. Het leverde lang een toevluchtsoord op voor slaven. Het plantte ook de zaden voor de burgeroorlog die in de 19de eeuw gevoerd werd.
Het was ook goed nieuws voor de mensen die niet zo gelovig waren als in sommige toenmalige staten noodzakelijk was. Het bleek erg slecht nieuws voor honderden native stammen die in de honderd jaar na 1787 verdreven en uitgemoord werden door Amerikaanse legers en particuliere troepen.

Lepore meldt terloops de inmenging in de Constitutionele discussie door een jonge Alexander Hamilton. Hij werd een reus die jammerlijk jong in een pistoolduel het leven liet. Een duel tussen hem, een Founding Father van Amerika en Aaron Burr, de man die vice-president was. We kunnen het ons niet meer voorstellen. Ron Chernow schreef een aantal jaren terug een monumentale biografie over Hamilton. Dit was weer de basis voor een musical (je bedenkt het niet) dat sinds kort op Disney+ te bekijken en beluisteren is.

De actualiteit krijgt zelfs in de laatste alinea van de inleiding greep op Lepore’s verhaal. Ze haalt de woorden aan van James Baldwin uit één van de brief die hij schreef aan zijn neefje. Hij werd gebundeld in Niet door water, maar door vuur . Ze zijn de afgelopen weken weer super actueel. Voor minderheden zoals Afro-Amerikanen, afstammelingen van de miljoenen slaven die na 1492 onder dwang naar de Verenigde Staten van Amerika zijn vervoerd, was en is dit Amerika geen rechtvaardig land.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes