PublishedAuthorCredibility

Starten met schrijven; zo laat ?

Zeker, en ambitieus. Want ik heb tijd. Weken elk jaar, naast mijn 40-urige werkweek als hogeschooldocent. Tien vakantieweken én twee oude mensen-weken. De komende jaren wil ik verschillende boeken schrijven. En natuurlijk uitgegeven krijgen. Ik weet genoeg van zelfpublicatie platformen, maar ik beschouw het als een succesfactor als een boek wordt uitgegeven door een echte, en gerenommeerde uitgever.

Er zijn al jaren lijntjes en ideetjes. Voor een bundel columns of een thriller. En verschillende voor kinderprentenboeken. Over heksje Okidoki die kinderen helpt om hun angsten te overwinnen. Bijvoorbeeld valangst. Of dat verhaal van Kleine Gup, die door het toilet gespoeld werd en een avontuur tegemoet gaat.

Ik heb dus tijd, maar ken mijn limieten en tekortkomingen. Tekenen is niet mijn forte. Focus houden is een zwakte. Afleidingen zijn er overal en om een boek te schrijven, een verhaal te maken vereist veel werk. Niet opgeven dus, maar doorzetten. En daarom ben ik aan de studie en volg het pad van de ontwerpers. Behulpzaam is Life Design (LD) met een reeks aan hacks en methodes om dingen (slimmer) gedaan te krijgen. Lees bijvoorbeeld Ontwerp je eigen leven van Bill Burnett en  Dave Evans (ook https://designingyour.life/) . Ik ontwerp als het ware het schrijftraject met verschillende doelen (ambities) en mijlpalen. Ik heb me er zelf vijf jaar de tijd voor gegeven, met steeds stapjes van twee maanden om zaken te bereiken. De echte ambitie: minimaal twee boeken in twee verschillende genres in de boekwinkel. De eerste stapjes zijn genomen en het ‘werkgebied’ is afgekaderd. En als “bijvangst” een mooie activiteit voor later. Ik wil er dus echt goed in worden.

Schrijven is niet iets wat me onbekend is. Al tientallen jaren niet. Maar het waren columns, blogposts, de korte stukjes. Sprintwerk eigenlijk. In mijn afstemsessie voor LD-ambities en haalbaarheid met een collega legde ik dat uit. En hij gaf me wel een goede tip: bundelen! Dat vereist contact met een uitgever, concreet maken van het boekidee, redigeren, commitment etc. etc. Als dat lukt is er weer een mijlpaal behaald.

“Writing a novel (or learning) is like driving at night in the fog.
You can see only as far as your headlights, but you can make the whole trip that way.” E.L.Doctorow

Parallel werk ik aan het opbouwen van schrijfritme en -houding. Wanneer loopt dat het beste? Hoe maak ik structuur van, bijvoorbeeld een thriller? Welke hulpmiddelen heb ik nodig? Welk onderzoek moet ik doen? Platformen om dat te doen zat. Deze www.blogmania.nl, bijvoorbeeld, maar ik heb er inmiddels meerdere. Life designers doen het liever niet in hun eentje. Ze vormen hulpgroepen, nemen veel aan van goede voorbeelden. Een beetje vergelijkbaar met de methode die life hacker Tim Ferriss in zijn boek The 4-hour Chef beschrijft. Hoe word ik expert in zes maanden . Tsja, simpel, vier stappen: Deconstruction, Selection, Sequencing en Stakes. Oftewel analyseer wat je moet leren. Leer alleen het belangrijkste (volgens kenners, experts etc.), hanteer de juiste volgorde en tot slot sluit een contract af.

Dit stukje gaat eigenlijk over Stakes. Wil je het echt? En wat heb je daar voor over? Het creëren van sociale media druk. De “hé-is-dat-boek-al-eens-af?” vraag uitlokken. Alternatief is bijvoorbeeld Stickk inzetten. Een ambitie met een penalty. Ik heb het al eens ingezet. Ik had een stok achter de deur nodig om mijn eerste essay (lees hier ) af te ronden. Het leverde mijn dochter een boek op voor elke maand dat ik over datum was.

En nu, dit stuk publiceren en aan de slag met Compression. Het opzoeken naar een prescriptive one-pager for composing a thriller. Een handig A4tje van hoe en wat schrijf je succesvol een thriller. Dus als je er zo eentje weet, mag ik hem lenen?

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes