De Premier van Nederland stopt

Het moest er eens van komen deze onthulling. Ondergetekende heeft een drietal maanden ‘in de huid van’ Jan-Peter Balkenende de Premier van Nederland weblog van de Volkskrant geschreven. Een exitstrategie dus, die er eens van moest komen.
De ervaring
Bij het starten van de Volkskrantblog op 17 september, was voor mij de vraag: doe ik hier iets mee. Het land van de burgerjournalistiek was groen, en een paar dagen was er een ware Goldrush. Al snel viel mij in om een bekende Nederlander te “imiteren”. Kijken hoe geloofwaardig dat kan worden. Oefen in schrijfstijl. Beetje de grenzen opzoeken.
Dus Jan Peter Balkenende. De RVD meldde zich snel bij de redactie. Na wat juridisch onderzoek van de Volkskrant kon worden vastgesteld dat ook deze burger zich keurig hield en heeft gehouden aan het Nederlands Recht. En dan heb ik de grenzen van de vrijheid van meningsuiting nauwelijks opgezocht.
Ik heb op de blog veel reacties gehad. 2/3 heeft de voorkant niet gehaald. Het moet geen feest zijn de PR-coördinator van de Premier te zijn. Wat een gescheld en onzinnige reacties heeft de blog ook gekregen. Geband, openenden ze een eigen Volkskrantblog en die ook weer laten sluiten. Wat een gedoe. Ik heb daar een paar postjes aan gewaagd, Is het weblog wel zinvol nav het gedoe rondom de blog van Femke Halsema en Is dit nu wel leuk?

Staat van burgerjournalistiek
Grote voorbeelden heb ik beschreven in een stukje op Blogmania. Maar het politieke klimaat in Nederland is nauwelijks klaar voor de eigengereidheid van burgers op Internet.
Ik pak de krant (Volkskrant) van 18 – 19 februari er even bij: “Politiek maakt burgers angstig”, of de tik op de vinger van het Kabinet voor Van der Hoeven die haar mening gaf in de zaak-Taïda Pasic op haar weblog. Of rechter Steven van Dissel die niet blij is met de particuliere acties van bv Maurice de Hond in de Deventer moordzaak onder de kop ‘Zo dreigt een wildwest-samenleving’. Kortom ruimte om als burger, gebruikmakend van hulpmiddelen als Internet, je vrijheid van meninsguiting eens flink te verkennen worden in de kiem gesmoord.

De toekomst van de Volkskrantblog
De Volkskrant is de eerste krant die het weblog experiment aandurfde. Hulde natuurlijk daarvoor. Wat ik persoonlijk jammer vond was dat de burgerjournalisten van het eerste uur in een experiment, zeker, technisch terecht kwamen. Voor een blogger is de omgeving waarin geschreven kan worden (het content management systeem) van groot belang. Dit was archaïsch en onvolledig. Voor mij ontbrak de mogelijkheid te preposten, oftewel ik plaats nu een postje wat morgenochtend gepubliceerd moet worden. Voor de geloofwaardigheid van de Premierblog moest ik dus goed bijhouden wat de agenda van JP was. Allemaal kleine zaken die veel mensen zal hebben afgeschrikt
Ook de integratie met de krant is er niet. Eigenlijk alleen de weeklog van een BNN. Toch denk ik dat de toekomst van de journalistiek in deze nieuwe media ligt.

Ik zal nog veel meer experimenten gaan uitvoeren. De Premierlog was zo’n interessant leerproces. Dank ieder voor de soms wel positieve reacties op die blog.

Bertrand Weegenaar

One Response to De Premier van Nederland stopt

  1. Conan 24 februari 2006 at 13:12 #

    Hij was leuk. Vooral dat nieuwe kapsel van JP kwam erg goed getimed, weet je nog, ik vroeg als bewijs dat JP zijn scheiding de andere kant op zou kammen, en prompt die zelfde week gebeurde dat! Natuurlijk krijgt Freya van den Bosche hier de credits voor, maar ik kneep’m wel, een paar schoenen opvreten is ook geen prettig vooruitzicht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes