Communityportals: Intranet 2.0?

Voor een klant ben ik aan het nadenken over een nieuw concept voor hun rijkgeschakeerde intranet. Ik zie een analogie met de ontwikkelingen van web 1.0 naar 2.0: het sociale web. Oftewel ik wil de community gedachte, de concepten als sharing, collaboration, co-creation, participation etc. vervlechten met de informatie gedachte. Een thema dat ook aan de orde komt in groundswell winning in a world transformed by social technologies van Charlene Li en Josh Bernoff (HBSP 2008). Gister ontving ik het boek Community The Structure of Belonging van Peter Block. Ook daar, maar in softere vorm staat saamhorigheid centraal. Een thema dat veel bedrijven graag uitdragen en waar een intranet een belangrijke rol zou kunnen vervullen. Block gaat sterk uit van ‘structure‘:

“My thinking about structure has been shaped by a quote from a wonderful periodical devoted to art and architecture called The Structurist:

The word structure means to build, to construct, to form, as well as organization or morphology of the elements involved in the process. It can be seen as the embodiment of ceration… a quest not only for form but also for purpose, direction and continuity.

This quote refers to art, and we can apply the same thoughts to community. The promise of what follows is to provide structural ways to create experience of belonging, not only in places where people come just to get together socially, but especially in place where we least expect it. These include all the places where people come together to get something done – our meetings, dialogues, conferences, planning processes, all those gatherings where we assemble to reflect on and decide the kind future we want for ourselves.”

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes