ehba-logo_gesneden

Je zal maar in de shit zitten. EHBA kan helpen

Het Eerste Hulp Bij Administratie (EHBA) is een initiatief van het Rode Kruis Midden Nederland. Als vrijwilliger bij het EHBA (meer zijn er welkom) help ik gedurende een jaar een klant om zijn financiële administratie op orde krijgen. Dat is voor veel mensen een groot probleem. Een beetje schulden, een paar te late betalingen, korting op uitkering, ziekte. Het kan leiden tot grote problemen die flinke psychologische en fysieke gevolgen hebben. Stoere en grote mensen trekken zich terug en verstoppen al hun post. Ontlopen deurwaarders en reageren uiteindelijk nergens meer op. En het duurt geen jaren voor dit zich voor kan doen. Het kan iedereen treffen. Je hoeft er namelijk niet dom voor te zijn. In de vrijwilligerspraktijk tref je soms oerwouden van regels en wetgeving aan. Verdwalen kan hier snel gebeuren. Als alles goed gaat is er geen probleem. Maar Kafkaiaanse toestanden loeren snel om de hoek. Een kleine rekening wordt al snel een incassotraject, rechtszaken en vorderingen. De economische crisis heeft namelijk meerdere schaduwkanten.

Meestal is het dankbaar werk. Helpen is al alle enveloppen eens verzamelen en open maken. Mensen leren weggooien en beetpakken. Ja de schulden zijn vaak groot. Het helpt al, als je weet hoe groot. Als er concrete afspraken gemaakt worden. “Meneer, ik ben een man van mijn woord, dus dat ga ik doen.” Er brieven gestuurd zijn en telefoontjes gepleegd. Een aanvullende zorgtoeslag aangevraagd. Met vrijwilligers van het Rode Kruis gaan de meeste instanties volwassen in gesprek. Als een budget is berekend waarmee je met je financiële huishouding vooruit kunt. Dan kunnen de psychische spanningen minder worden en gaan letterlijk de gordijnen open.

Na een eerste gesprek met mijn nieuwe klant ben ik hoopvol dat dit gaat lukken. Iemand die weer wil leven en ademhalen. Teleurgesteld in wat de overheidsmalle molen hem allemaal heeft aangedaan, praat hij enthousiast over zijn werk als fotolasser (en in zijn vak is er nog genoeg), over hobby’s die hij weer wil doen en een verbouwing in huis dat al een jaar stil ligt. Alles ligt letterlijk klaar. Er is genoeg te doen in de administratie. De mappen zijn al gekocht en de eerste sortering is gedaan. Achter elke deurwaardersbrief schuilt een verhaal, pijn en verdriet. Gelukkig is hulp op geestelijk vlak ook al geregeld.
Ja dit varkentje gaan we ondersteunt door het Rode Kruis , collega vrijwilligers en andere hulpverlenende instanties een wassen.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes