thediscoverers

Duizenden boeken terugbrengen tot de VIJF

Aangemoedigd door Guy Kawasaki heb ik deze week eens nagedacht wat nu de vijf belangrijkste boeken waren die mij het meest beïnvloed hebben. Ik heb duizenden boeken gelezen en nog meer door mijn handen gehad. Honderden schaakboeken en minstens tweeduizend managementboeken, Romans , thrillers etc. etc. Ik las al erg jong. Reeksen , daar ging mijn zakgeld aan op. Wat HET boek daarvan was weet ik niet meer. Ze moesten wel spannend zijn. De middelbare school was een slechte tijd. Literatuur werd leuk door docent Nederlands op de Pedagogische Academie, Jan Prins. De liefde voor literatuur heeft me uiteindelijk Nederlands doen studeren.

Gabriel Garcia Marquez – Liefde in tijden van cholera

Hij schijnt niet meer te schrijven, maar het romantische en beeldende schrijfwerk van Marquez heb ik al decennia lang gelezen. Juwelen als  Kroniek van een aangekondigde dood. Maar Liefde in tijden van cholera is  mij wel heel na aan mijn hart. Elke pakweg drie jaar herlees ik het boek en ga ik door de verwoestende en opwekkende kracht van twee mensenlevens.

A.G.Dostojevskaja – Herinneringen

dostojevskajaMet deze autobiografie van de laatste vrouw van Fjodor Dostojevski  startte het avontuur dat Russische literatuur en Prive Domein  heette. Ik kreeg dit boek van  mijn studiegenoten toen ik een periode ik het ziekenhuis lag voor een gescheurde kruisband. Ik was 17 meen ik. Ik was gelijk getroffen door de mooie lay-out van deze (auto)biografie reeks. Prive Domein van de Arbeiderspers is jarenlang het paradepaardje van de uitgever geweest. Boekengek Martin Ros heeft het in de jaren zestig gestart en jaar in jaar uit groeide het aanbod. Ik heb zo’n honderd delen van de ruim 275 die er inmiddels verschenen zijn. Ooit als ik genoeg centjes heb, vul ik dit wel aan (er zijn een paar eerste delen die nogal duur zijn)

 

 

 

 

Karel van het Reve – Geschiedenis van de Russische Literatuur

reverussischMet de biografie over Dostojevski startte mijn liefde voor de Russische literatuur. Het overzichts werk van Van het Reve streed in deze selectie met de grootse inhoudelijke analyses die in Nabokov lezingen onder de titel Lectures on Russian Literature zijn verzameld. Op mijn boekenplanken prijken nog vele grote Russen: Tolstoj, Toergenjev, Poeskin, Babel, Tsjechov, etc. etc. Veel exemplaren komen uit de Russische Bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot. Een paar jaar geleden is de uitgever gestart met het vernieuwen en uitbouwen van de reeks. Fijn. Helaas ben ik in het verleden in verhuizingen twee dozen met Russen kwijtgeraakt. Ik vind het nog steeds jammer.

Tom Peters  – Sixty

Honderden en honderden managementboeken zijn door mijn handen gegaan. Wat was van grote invloed. Een werk van Tom Peters, managementgoeroe, is eigenlijk wel essentieel. Ik heb Peters zien optreden en het is fantastisch. Hij overtreedt elke presentatie regel. Sheets vol met testen in elke kleur van de regenboog. Peters is van de statements, schreeuwend en dwingend. Ruim in zijn 70 reist hij nog steeds actief de wereld rond. Sixty is een jubileumboek met het beste van Peters als kado van zijn uitgever toen Peters 60 werd.

Uit een recente 336 sheets (sic) tellende presentatie ergens in Azië

Daniel Boorstin – The Discoverers

thediscoverersHet orginele engelstalige boek van de hoogleraar Amerikaanse Geschiedenis en directeur van de grootste bibiotheek ter wereld, (die van het Amerikaanse Congres) Daniel Boorstin is een tweedelig, fraai gebonden juweel (de dikke eendelig vertaling kent alle kleurenplaten en afbeeldingen niet. Een groot gemis. En de inhoud is majestieus. Het verhaalt in afgebakende delen hoe de mens zijn omgeving, de Aarde, naar zijn hand gezet heeft. De ontdekkingen, kennisopbouw en innovaties die daar voor nodig waren. Een juweel dat mijn kennis en beeld op ons mensen ooit gevormd heeft. Het wordt weer tijd om dit te herlezen. Maandje vrij nemen.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes