freaksbreed

Meer actief doen met al die “boekenwijsheid”

Laat ik beginnen met de beste take-away die het boek The Freaks Shall Inherit the Earth van Chris Brogan mij gaf: “People seem to believe that finishing a book is the same as doing something with that information. You, friend, have the opportunity to leap past your well-read friends who opted not to take any specific actions. Yes, you have the chance to take action, fight crime, and save the world!”

Ik ben niet direct begonnen de wereld te redden, maar wel om me voor te nemen, bewust, met elk boek dat ik lees, iets concreets te doen. Velen kiezen voor het lezen van een boek omdat ze er NU iets mee kunnen (of moeten). Dat is belangrijk en dan is er een goede match tussen aanbod (inhoud van het boek) en lezersvraag. Maar vaak ook niet. We besteden veel tijd in en met leesmateriaal echter het resultaat is meestal minimaal.

Dit geldt dus ook voor mij. Bij sommige boeken is dat makkelijk, bij andere lastiger. Het kan gaan leiden tot een blogpost op deze website, maar ik wil ook wel eens groter denken. Nu ben ik deze weken veel bezig met William Shakespeare in het kader van het 100 boeken project. We weten weinig van de man. Wel kennen miljoenen mensen op deze aardbol citaten van hem, bekijken zijn stukken, romans en films zijn afgeleid van toneelwerken etc. etc.
Dus is mijn voornemen, waar ik dus nu maar eens aan werk, is een essay te schrijven over Shakespeare en de rol van leiderschap in zijn werk. Met name in de koningsdrama’s komen verschillende type leiders aan bod die ieder hun merites hebben. Ik kan dat voor mezelf paren aan:
Hoe schrijf ik een essay? Want dat heb ik nog niet zoveel gedaan en is best een handige schrijfvaardigheid;
Is hoe Shakespeare over leiderschap schreef te relateren aan moderne inzichten in leiderschap? Dit geeft me de kans wat weg te werken, in context, van mijn stapeltje boeken over leiderschap : Simon Sineks’ Eén voor allen, allen voor één Waarom leiders een cultuur van veiligheid moeten creëren en Jeffrey Pfeffer’s Leadership BS Fixing Workplaces and Careers One Truth at a Time. En een oude klassieker van leiderschapsgoeroe Warren Bennis’ Leading for a lifetime.

En daarmee vind ik wel dat ik actief bezig om iets te doen met die boekenwijsheid. Ik zal er verder meer over rondbazuinen (leve sociale media), ik ga mijn Scribd-account wat oppoetsen, misschien (en verder liggend voornemen) wat meer in het Engels schrijven etc.
First things first: reading Shakespeare.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes