american-composer-philip-glass-minimalist-73823374

Leesjaar 2021, lezen aan de hand van Philip Glass

Philip Glass, componist en muzikant, inmiddels 83 jaar maar still going strong en actief, heeft tientallen films van muziek voorzien. En die films zijn dan weer gebaseerd op goede verhalen en romans. The Secret Agent, Waiting for the Barbarians, Dracula en The Hours. Om er maar een paar te noemen. In de jaren ‘80 werd hij bekend van zijn opera / portret trilogie Einstein on the Beach, Satyagraha en Ahnaten. Voor mij behoren Akhnaten, Songs from the Liquid Days en The Hours nog steeds tot de top van zijn werken. Maar daar zijn inmiddels letterlijk tientallen andere werken bijgekomen. Een reden om op basis van zijn werk een link te leggen naar de thema’s en boeken die ik in 2021 wil lezen. Uit de 100 boeken dus een selectie die ik kan linken aan het werk van Glass.

De vrouwelijke component deze periode zal het werk van Anita Brookner zijn. Haar werk wordt nu weer hervertaald.

Kwartaal 1 Engelse roman (1980 – 2000)

De naoorlogse Engelse romanciers hebben nog veel te bieden. John Banville heeft een Revolution Trilogy geschreven over drie grote dwarsliggers in de natuurwetenschappen: Kepler (Kepler), Newton (Newton’s Letter) en Copernicus (Doctor Copernicus). Giganten op wiens schouders Einstein heeft gestaan. En natuurlijk Michael Cunningham’s The Hours. Voor de gelijknamige film van Stephen Daldry heeft Glass de muziek gecomponeerd.
Glass heeft over Einstein (Einstein on the Beach) en Kepler (Kepler) muziek voor de opera’s gecomponeerd.

Kwartaal 2, Russische verhalen.
Glass heeft meen ik geen hele novelle of roman van de Russische klassiekers gebruikt, maar was in zijn muziek flink geïnspireerd door het werk van Prokoviev en Stravinski. Act 2 in Satyagraha over het leven van Mahatma Ghandi is getiteld Tolstoi’s Farm. Grote verhalenvertellers dit kwartaal zijn Toergenjev (Eerste liefde) en zijn invloed op de Europese cultuur. En verder de beste verhalen van Anton Tsjechow en Isaak Babel.

Kwartaal 3 Klassieke detectives

The link is The Secret Agent van Joseph Conrad. Op de 100 boeken lijst staat van hem ook Heart of Darkness. Meer vrouwen in 2021, en dat komt met Agatha Christie en Patricia Highsmith dan goed uit. En een goede inleesstage voor het schrijven van de eerste thriller 😊

Kwartaal 4 Japanse literatuur

Het klassieke werk van Yukio Mishima (1925 – 1970) en zijn tragische leven stond model voor het werk Mishima. Andere grote en Nobelprijs winnende auteurs zijn Kawabata (Sneeuwland en Duizend Kraanvogels) en Kenzaburo Oë (Het eigen lot en Stille Sneeuwval).

 

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes