david-en-goliath

Schrijfritme en Malcolm Gladwell

Een boek schrijven begint gewoon met de eerste woorden, regels en bladzijden. Maanden heb ik die stap makkelijke stap tegen gehouden. Er is aanleiding genoeg om steeds weer wat extra te bestuderen. Nieuwe boeken voor de inhoud. Het reisthema, hoe ik dat wil toepassen in mijn managementboek? Dan bedenk ik dat ik vanaf de start een goede stijl wil hanteren. Ik stuit dan op de Masterclass van Malcolm Gladwell teaches writing. Een gevalletje toevalligheid. Waarom niet doen wat Tim Ferriss altijd predikt : bestudeer wat de besten / succesvolsten doen en kijk hoe je dat kunt kopiëren. Malcolm Gladwell is één van de meest succesvolle non-fictieschrijvers. En in de masterclass legt hij zijn stijl goed uit. Het is ook uitstelgedrag. Daar kan ik best goed in zijn 🙂

De voorbereidingstechnieken heb ik al overgenomen. Er ligt nu een structuur, een outline, voor het hoofdstuk.  Ik probeer zicht te krijgen op de 5.000-7.000 worden die er per hoofdstuk moeten komen. Ik pas korte zinnen toe om de leesbaarheid te vergroting. Dit hele stuk heb ik hardop voorgelezen om een bepaalde cadans te krijgen. Maar dit stukje ga ik niet 3,4 of 5 keer herschrijven. Daar neem ik de tijd niet voor.

Het ritme voor een paragraaf is gemaakt. Ik lees mijn onderzoeksaantekeningen door en ga dan een stukje wandelen. Dan vormt de inhoud van de paragraaf zich in mijn hoofd. Ik draag dat dan hardop aan mezelf voor. De personages krijgt wat meer vorm. Dat kan en hoeft ook niet zo diep. En thuis schrijf ik dat dan uit, lees het weer hardop voor mezelf voor en verander het één en ander. En dan moet ik de noodzakelijke literatuurverwijzingen er nog bij opnemen. En zo werk ik me door het eerste hoofdstuk, de belangrijke biografieën voor 2005. De blogpostjes (acht stuks) voor de kern van het hoofdstuk heb ik al uitgezocht. Als het eerste deel van het hoofdstuk klaar is, redigeer ik deze acht stukken.

En als laatste komt de afsluiting: de trends waar we op dit onderwerp de komende jaren mee te maken krijgen? Leggen de Elon Musks hun levens- en bedrijfslessen nog wel vast in een boek? Of in een TedTalk of een Masterclass reeks? Halen we de essenties uit podcasts? Vertaald een nieuwe generatie businessgoeroes dat naar implementaties? Of moeten we dat zelf doen?
Het hoofdstuk moet eind februari af zijn. Dan bespreek ik deze met de redacteur van de uitgeverij. Dan hebben we een uitgangspunt voor stijl, vorm én inhoud. Een blauwdruk voor de andere zeven hoofdstukken. Die zullen dan ongetwijfeld sneller gaan.

Nu wordt het tijd om het toetsenbord met rust te laten. Een paar paragrafen David en Goliath wacht me. Om de sfeer van de korte zin te proeven en verhaalritme te voelen.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes