Blauwscenario

Herziening life design goals

Onderdeel van het ontwerpen van je leven is evaluatie en bijstellen. Nieuwe dingen uitproberen, heeft als risico dat je het minder leuk vindt, het tegen valt, je faalt, kortom dat je andere keuzes maakt. In mei 2020 ging ik aan de slag met een methode die Life Design heet. Ik definieerde vier categorieën die ik ieder een kleur gaf: Blauw voor schrijven, Grijs voor gezond ouder worden, Groen voor inzetten bij duurzaamheid en Paars voor culturele ontwikkeling. In Mezelf opnieuw uitvinden gaf ik hier wat achtergrond bij. In deze zomerse weken heroriënteerde ik mij. Dat is niet gek, je leven verandert en dingen gaan beter, minder, je wordt enthousiast en soms zit het tegen. Ik ga hier niet al mijn ups en downs beschrijven. Van goede en minder goede dingen ieder een paar voorbeelden. Ik begin met de mindere:

  • Ik heb me voorgenomen een boek te schrijven (Blauw) sterker nog drie.

De eerste had als doel “makkelijk” te beginnen. Ervaring opdoen met uitgevers, schrijfvoorstel en vooral schrijfritme opbouwen. Met ruim 500 blogs en een voorstel ging ik bij een gerenommeerde uitgever van managementboeken een contract aan. Er kwamen hoofdstukken, redactionele inzichten,  duidelijker visie voor een samenhangend verhaal (“taxonomie”) etc. Ik was inmiddels ver verwijderd van waar het voor mij om ging. En lol in dit schrijven had ik niet meer. Voor de zomer namen ik en de uitgever het juiste besluit dit schrijfproces te stoppen.

Het heeft me ook genoeg gebracht: de ervaring van opzetten van een boekconcept, werken aan structuur, inmiddels 11 afleveringen (35 pagina’s) Uit de boeken voor het blad Managementboek Magazine (en het online magazine natuurlijk). Ik heb veel geleerd over strategisch langjarig nadenken, over de wetenschap van golven van innovatie etc. Het gaf me bij managementboek.nl de kans thematisch naar verschillende onderwerpen te kijken aan de hand van de meest recente (management) literatuur. Leiderschap en spiritualiteit is zo’n voorbeeld. Maar in het najaar gaat het weer over de waarde van AI en big data. Ik wil mijn “schrijfgereedschap” verder uitbreiden naar essays.

  • Ik ben niet afgevallen (Grijs), sterker ik hang al bijna twee jaar rond de 118 kilo.

Ik ben er zeker niet trots op, mijn knieën en voeten vinden het ook niet leuk. Ik heb er wel heel veel aan gedaan, onderzoeken hoe dit komt, met cardioloog, diëtist, fysiotherapeut etc. om me heen. De conclusie tot nu toe, slaapapneu. (en die voeten dat is een zenuwprobleem dat ik al heel lang heb). Dat leverde weer onderzoek op (in coronatijd had dit niet de meeste haast) en een slaapbitje. Pfff. En dan sta ik nog op de wachtlijst voor een ablatie, want die hartmedicatie doet ook weer bijzondere dingen met je stofwisseling. Ik ben trots én jaloers op mensen die goed en regelmatig kunnen afvallen (Aleida topper!) . Ik kan wel zeggen dat ik flink bewogen heb, duizenden en duizenden kilometers gewandeld (sinds kort Nordic Walking om mijn kapotte artrose linkerknie een beetje te ontzien). Het leverde me al ruim 10 medailles op voor in de Conquerors Virtual Challenges. Met Aleida loop ik op dit moment virtueel (The Eye of Sauron) door de Dead Marshes op weg naar Mount Doom.

En de ups

  • Ik wil nog steeds een boek schrijven (blauw)

Ik weet inmiddels wel waar mijn valkuilen liggen. Ik kon mijn creativiteit niet kwijt in eigenlijk mijn eigen werk. Ik heb een stok achter de deur nodig. Dus ga ik voor de volgende anders aan de slag. Met een waarschijnlijk een schrijfcoach, een fictie boek (een thriller) en met gepaste rust. Ik weet nu wanneer ik tijd en aandacht heb om hier aan te werken. Tijdens de zomer, staande op een jeep en uren kijkend naar de schitterende natuur in de Serengeti hooglanden in Tanzania heb ik over een plot nagedacht. More to come.

 

  • Ik heb veel lekkere gerechten ontdekt (grijs)

Ik heb calorieën geteld (ik had er te weinig), anders gegeten , en weer anders etc. Inmiddels is er flink veel aangepast (gewicht wordt niet minder hoor), met bijvoorbeeld lekkere gerechten uit het Blauwe Zone kookboek. Veel minder alcohol, nauwelijks snoepen, veel minder vlees en minder zuivel van de koe (geitenmelk en sojamelk), volkoren producten en zoveel mogelijk onbewerkt. Het zal vast wel eens gaan gebeuren dat het getal op die weegschaal gaat zakken 😊;

 

 

  • Ik ga los op duurzaamheid (groen)

De meeste energie in privé en het onderwijs de afgelopen maanden heb ik gestopt in duurzaamheid. Ik heb me deze zomer helemaal suf gelezen over klimaat, milieu, duurzaamheid, fouten in onze economie etc. Mijn grote motivator, de kleinkinderen die er nog niet zijn. Ze hebben nog geen stem, wij wel. Wij (en ik spreek even voor alle volwassen Nederlanders die tussen 1950 en nu volwassen geworden zijn) hebben heerlijk geprofiteerd van alle Westerse geneugten en gemakken, slecht geluisterd naar decennia van klimaatwaarschuwingen en zeker te weinig gedaan.
Vlak voor de zomer heb ik op mijn LinkedIn profiel me een Zelfverklaard duurzaamheidsmissionaris (iemand moet het doen) bij Hogeschool Windesheim genoemd. Humor zou je denken, maar dat is het niet. Ook binnen HBO-ICT valt er een hoop te doen om bijvoorbeeld de SDG-doelstellingen in het curriculum onder te gaan brengen. Groen-IT staat nog in de kinderschoenen. Duurzaamheid en klimaat-afwegingen zijn zelden een onderdeel van de projecten en opdrachten die IT-studenten uitvoeren. Collega’s zijn er een beetje mee bezig, zowel bij ons als op andere plekken bij HBO-ICT in Nederland. Kortom ik zie een taak voor mezelf weggelegd. En ik heb daar al flink wat ideeën voor om de studeer- en werkomgeving te vergroenen, onderwijs te ontwikkelen voor studenten, samenwerkingen in het werkveld aan te gaan over duurzaam ondernemen, optrekken met een actief netwerk van mensen die er al zijn binnen en buiten Windesheim. En mijn creativiteit los te laten, netwerk te gebruiken en skills in te zetten. De eerste afspraken zijn gemaakt, zaadjes letterlijk geplant.

Ben benieuwd waar ik over twee jaar sta!

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes