20220605_094627 (1)

Twee maanden klimaatlezen

De afgelopen twee zomermaanden heb besteed aan het lezen van boeken over klimaat en duurzaamheid. Geschiedenis van dit thema, basiskennis, maar ook verhalen en romans. Naast de boeken trouwens, ook een stapel artikelen uit verschillende bronnen, verzameld in de afgelopen maanden. En bij de start wist ik al dat er weer meer bij komt. Dat is nog niet afgelopen. Onderzoekers herkennen dat, ik zit nog in de divergerende fase.
Elke week komen er nieuwe suggesties (What we owe the future bijvoorbeeld heb ik net besteld). Het is natuurlijk een (te) kolossale onderneming om dit even te doen. Ik heb wel redenen om dit te doen:
1. Ik vind dat als je iets zinnigs wilt zeggen over een onderwerp, dan moet je er ook wel iets van weten. (daar kan ik wat in doorslaan 😊)

  1. het is een basis voor verder onderzoek en activiteiten die ik onder meer op mijn werk bij Hogeschool Windesheim aan het ontplooien ben.

Ik heb ook wel ideeën en acties om dit verder te gebruiken. Zo komt er een stuk over duurzaam ondernemen in het najaar in Managementboek Magazine. Ik vind het Hoop in relatie tot storytelling een mooi onderwerp voor een essay. Daar wordt nu aan geschreven. Uit de honderden pagina’s krijg ik ook weer inspiratie. Want veel is natuurlijk beschouwend, maar meer en meer kom ik in het domein van activisme. Daarover in volgende blogs meer. Nu eerst wat mijn top 5 is. Welke boeken sprongen er voor mij uit en kunnen jou helpen bij een snelle studiestart. Die vijf boeken komen overigens niet uit de lucht vallen. Een auteur en redacteur van Harvard Business School gaf mij aan dat als je vijf boeken over een onderwerp hebt gelezen je jezelf een expert op dit onderwerp mag noemen. Nu ben ik het daar maar deels mee eens, want ik vind persoonlijk dat je er ook ervaring mee moet hebben. Vijf Vega kookboeken lezen kwalificeert mij niet als een goede vega kok.

Anyways:

We waren gewaarschuwd – Jaap Tielbeke

In 1972 verscheen Het Rapport van Rome. Dat is 50 jaar geleden. Ondersteunt door computermodellen kondigden een groep wetenschappers (en bedrijven) aan dat er een ramp aan zat te komen. We hebben daar wel wat meegedaan, maar de toon was gezet. Jaap Tielbeke beschrijft in dit boekje hoe we 50 jaar later met steeds toenemende problemen stuiten. Harde maatregelen, zoals nu met stikstof en een energietransitie hadden al vanaf de jaren ’70 genomen moeten worden. Maar de politiek stopte zijn hoofd in het zand, en wij burgers profiteerden mateloos van goedkoop vlees, vliegen, smartphones etc. Het kon in het Westen niet op.

Voor doorlezers, De Tovenaar en de Profeet van Charles C. Mann. Het was niet zo dat in 1971 mensen het licht zagen. Twee verschillende ontwikkelingen starten al in de jaren ’50. William Vogt schreef belangrijke werken in de jaren ’50 en ’60 die ons waarschuwden en de milieubeweging op gang bracht. De Profeten worden makkelijk als doemdenkers weggezet. Norman Borlaug vertegenwoordigt de Tovenaars. Een groep die we nu de technofixers zouden noemen en die stelle dat techniek de klimaatproblemen zal oplossen bijvoorbeeld met geo-engineering.

The story of more – Hope Jahren

Het is een klein boekje, maar zo informatief. Hope Jahren heeft verschillende “oplossingen” die bedacht worden om klimaatproblemen te tackelen geanalyseerd. Meer en snel bomen planten, te laat. CO2 uit de lucht filteren, ondoenbaar op een grote schaal. Meer, zoals voorstanders van groene groei voorstaan, is volgens haar een compleet verkeerde keuze. Ontnuchterend. Er zijn veel meer boeken over de wetenschap achter wat wel en niet haalbaar is. Technische, groene keuzes zijn belangrijk maar groei, daar moeten we eens mee stoppen. Een zeer toegankelijk (en visueel ook mooi) en hoopvol boek is Het Happy 2050 scenario van Babette Porcelijn. Kun je alle impact terugvinden.

Over tijd en water – Andri Snaer Magnason

Mijn belangrijkste motivatie om energie hierin te steken is voor mijn kleinkinderen. Ze zijn er nog niet, maar goed. In Over tijd en water heeft de IJslandse auteur Magnason 250 jaar generaties verbonden door een verhaal te vertellen van zijn grootouders, hun herinneringen tot het moment, eind 20ste eeuw als zijn dochter de leeftijd van haar overgrootmoeder bereikt. 250 jaar waarin het klimaat op IJsland, maar ook op andere plekken van de aarde, voor ons, onherkenbaar veranderd zullen zijn. De Vatnajökull en de en de Langjökull smelten en veranderen het landschap van IJsland permanent.

 

Wij bepalen de toekomst – Christiana Figures en Tom Rivett-Carnac

Eén van de belangrijkste boeken om actief te worden is van de hand van Christiana Figures en Tom Rivett-Carnac. Wij, ik dus, kunnen bijdragen. En hoe! 10 concrete actiepunten waar je de rest van je leven mee bezig kunt zijn. Als je iets jonger bent dan ik (60😊) dan tip ik je te verdiepen in de 80000hours beweging. Stop 1 procent van je werktijd in het werken aan concrete klimaatproblemen. Intrigerende beweging van jonge mensen die data-gedreven oplossingen voor zoeken voor problemen die de meeste impact kunnen hebben.

 

Hoop voor de aarde – Katherine Hayhoe

Veel discussie gaat al snel de verkeerde kant op. Het kaartje als middel om te communiceren bleek een lont in het Kruidvat bij de boeren. Communicatie, voorkomen van polarisatie en het verhaal van Hoop is de kernboodschap wat klimaatwetenschapper Katherine Hayhoe. Wat kunnen we zelf doen? Waarom praten, inspireren en moed vinden belangrijk zijn. Eén van de meest inspirerende boeken uit de collectie.

 

 

De complete lijst (stil groeiend)

  • Achtergrond

We waren gewaarschuwd- Jaap Tielbeke

De zee – Rachel Carson (classic)

De tovenaar en de profeet – Charles C. Mann

Meer is minder – Andrew McAfee

Minder is meer -Jason Hickel

Het klimaatcasino – Nordhaus

The story of more – Hope Jahren

De klimaatalmanak – div auteurs

De kolonisatie van de toekomst – David van Reybrouck

Het begint hier warm te worden – Matt Winning

Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat – Maarten Boudry

  • Naar de toekomst

Eco positief in vijf stappen – Babette Porcelijn

Het happy scenario 2050 – Babette Porcelijn

The future earth – Eric Holthaus

Wij bepalen de toekomst – Christiana Figueres & Tom Rivett-Carnac

De toekomst van Nederland – Floris Alkemade

Over tijd en water – Andri Snear Magnason

Hoop voor de toekomst – Jane Goodall

Klimaatwerkers – Charlotte Extercatte & Joep Boerboom

Hoop voor de aarde – Katherine Hayhoe

What we owe the future – William Macaskill

  • De bedrijfsmatige en economische kant

Ecocide – David White

The new climate war – Michael E Mann

Een nieuw kapitalisme voor een wereld in verwarring – Rebecca Henderson

Duurzaam kapitalisme – Willem Schramada

Tomorrow’s economy – Per Espen Stoknes

Netto Positief – Paul Polman

De weg naar duurzaam ondernemen- Jan Beyne

Het verhaal van een klimaat ondernemer – Marjan Minnesma

  • Fictie

The ministry of the future – Kin Stanley Robinson

Zelfs als alles eindigt – Jens Lilje Strand

The Great derangement – Amitav Ghosh

Email from the future – Michael Rogers is nu niet leverbaar

 

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes