Bloggen op spanning

In den beginne was er elektriciteit. Ondanks allerlei diepzinnig onderzoek van vele commissies die onze Onderwijs- minister nog gaat instellen, is het ontstaan van de aarde en daarna de evolutie slechts te verklaren door de aanwezigheid van spanning, ofwel elektriciteit. cover elektrisch universumDavid Bodanis heeft daar een leuk popie wetenschappelijk boekje over geschreven: Het elektrisch universum Een geschiedenis van de electriciteit. Wat heeft dit met bloggen te maken. Ga toch gauw met dat boekje naar managementboek.web-log.nl NEE.
Dit boekje gaf mij inspriratie om na te denken over wat er ontspoort is met Internet, of eigenlijk wat er ooit langzaam scheef gegaan is.
Toen onderzoekers in het midden van de 19de eeuw eindelijk het ontstaan en gedrag van electriciteit hadden ontdekt, wat was de eerste toepassing? De telegraaf! Communicatie!! En daarna veranderde in zeer ras tempo de samenleving. Dorpen en steden (landen zelfs) werden verbonden in seconden, berichtgeving zat niet op een eiland, de beurs kwam op, de krant zoals we het nu kennen werd geboren, tijd moest gesynchroniseerd worden en dat alles in een periode van 10 jaar. (overigens werd er pas decennia later over het lijntje gesproken, in eerste instantie was het morse.)
En Internet? In den beginne werd dit vooral gebruikt voor communicatie, contacten leggen, gemeenschappen inrichten .
Tot begin jaren 90. Met HTML (het World Wide Web) kwam een meer passief Internet op, plaatjes kijken, tekstjes lezen. Pak een bijna willekeurige website en probeer uit te zoeken wat en hoe er interactie is. Slecht doorgaans. En bloggen kan dit sterk verbeteren. Je zou dit B-C interactie kunnen noemen. Het is weer terug naar den beginne. Nu gaat het weer draaien om communicatie, contacten leggen etc. (voor dit laatste zie het uitstekende dossier van Frank over Social Networking. Niets nieuws onder de Internet zon want het doel van bijvoorbeeld de WELL is vergelijkbaar.)
Kortom, bloggen pakt iets terug op Internet van wat er ooit is geweest. Het ligt dicht tegen de basisbehoefte van mensen als het gaat om het gebruik van nieuwe technologie. Daar geeft Het elektrisch universum Een geschiedenis van de electriciteit. een mooi voorbeeld van.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes