1000 tweets: Zin en onzin van Twitter

1000ste tweet BertrandWDe 1.000-ste Tweet voor BertrandW. Gelukt, nou ja het ging eigenlijk redelijk makkelijk en vanzelf. Vorige week vroeg iemand die het getwitter niet zo begrijpt, wat het me nou oplevert. Dat is namelijk de eerste gedachte als je ergens tijd en aandacht aan besteedt, dat het wat oplevert. Maar de vraag is wel interessant: wat brengt me dat twitter:

– allereerst zelfexpressie, gewoon voor de fun dingen die je opvalt en bedenkt loslaten op een groepje volgers. En ja het wordt gelezen gelet op de reacties (ik kom nog terug op het boemerang effect hiervan). Zeker samen met foto’s levert dit leuke dingen op die ik te vertellen heb;
– Twitter is een sociaal medium, dus connecten met mensen is erg belangrijk. Mijn tweets duiken direct richting Facebook en Plaxo en Hyves, dus wordt meteen breed neergezet. En ook daar volgen dus de reacties en de conversatie volgt vanzelf. Mij leverde het een connectie met Menno Lanting op, waarvoor ik nu een stukje aankomend boek getiteld Connect! aan het voorlezen ben. Zonder twitter waren we elkaar waarschijnlijk niet op het spoor gekomen;
– Twitteren levert me ook een schrijfervaring op. 140 tekens is niet veel, maar vaak genoeg om dingen te zeggen. Het maakt tekst en beeldcreatief;
volgen van mensen, er zijn veel mensen in twitterland die interessante dingen te melden hebben. Recent is Marco Borsato op Twitter erg authentiek bezig;
– twitter ontpopt zich ook meer en meer als nieuwskanaal. Bijzondere ervaring vond ik de twitterstream eerder dit jaar bij het neerstorten van het Turkse vliegtuig bij Schiphol. Tijdens de het mediapedagogiekcollege melden de leerlingen dat er wat bijzonders aan de hand was. 5 minuten na het neerstorten?! Terwijl de NOS zijn cameraploegen nog aan het formeren was keken wij al naar de eerste foto’s en helaas bodybags;
– twitter biedt hele nieuwe kansen en businessmodellen. Ik ben erg gecharmeerd van de twitterfountain (zie hier een voorbeeld Twitterfountain voor Mediapedagogiek ). Leuke en zinvolle gadget? EN die businessmodellen komen wel als er miljoenen mensen mee aan de slag zijn. Goed opletten dus en meetweeten;
– twitter levert ook een nieuwe vorm van sociaal netwerken op. Ook mijn dochter (Aleida) mag in het twitter sociale netwerk niet ontbreken. En sinds deze week maakt onze boxer Sasha ook vogelgeluidjes voor een daily dogshot. Een deel van mijn mediastudenten (Jolien, Jeroen, Bram, Nienke en Carola) heeft het twitteren (was huiswerk) volgehouden. En dat levert me leuke info en gesprekjes op.

Dan nog een klein “waarschuwings”- aspect: Twitteren doe je in de openbare ruimte van Internet. Het is natuurlijk wel exhibitionistisch. Dat is voor veel mensen nog een bijzonder verschijnsel. Zeker voor mensen van mijn leeftijd (47) en het bevat ook wat gevaren. Alles wat je tweet (of je followers aan jou middels een @reply) kan tegen je gebruikt worden, of als een boemerang terugkomen. Dat levert weer de noodzaak op van tekst en uitleg, verweer en verdediging soms. Twitteren en dagdromen verdragen elkaar nog niet helemaal. Want alles wat ik tweet, hop meteen alle netwerken in natuurlijk. sms is daarvoor waarschijnlijk beter, of pen en papier. En dat maakt zoals in juni wel eens web2.m0e.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes