Hoe krijg je een egel in beweging?

EgelBlogmania gaat niet altijd over werk gerelateerde dingen. Dit is een persoonlijk postje over hoe je mensen in beweging kunt krijgen. Mensen die mij kennen weten dat ik schaak (volgens de bekende 10.000 uren regel had ik allang professioneel topgrootmeester moeten zijn, weer een misgelopen roeping). Tegenstanders staan mij laten winnen het liefst in de weg. Remise is een uitvlucht.

Eén van de meest lastigste openingssystemen om tegen te spelen is de Hedgehog, de egelstelling. Zwart (doorgaans) zet zijn pionnen als punten naar voren __–__– , zoiets dus, en houdt al zijn stukken hier netjes achter. En wacht af. Niet oplettende witspelers zullen echter snel overrompeld worden als de egel zich ontrolt. Stevig er opin hakken is kansloos en wit gaat roemloos ten onder. Wachten is dus het devies. Om dit in je voordeel te laten werken is het handig wat voorsprong op de klok te nemen (iets minder tijd gebruiken dan de tegenstander). Het grootste probleem van zwart gedurende de partij is namelijk zijn beperkte bewegingsruimte voor zijn stukken en dit kan alleen opgelost worden door een keer met de pionnen naar voren te komen óf de stukken verkeerd neer te gaan zetten. De taktiek van wit: bereid je voor op dit moment én heb meer tijd op de klok. Dat helpt bij de tijdscontrole. Op tijd winnen is niet laf, dat is een natuurlijke schaakregel.

Met wit spelen tegen een egel: ik wil alleen maar winnen! Niet omdat het een vervelend beestje is, maar omdat de zwartspelers laffe schakers zijn die graag met remise genoegen nemen.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes