Positief: gezond en zo gek nog niet. Mijn ding in 2013

Je leest het niet in de krant, maar positief denken en positief zijn is zo gek nog niet. Na dit jaar opgetrokken te hebben met psychologen, voedingsdeskundigen (healthy aging) en gamedesigners / developers is er wel een trend: positief is gezond!

Het is zelfs zeer gezond. mensen die positief in het leven staan leven gezonder, leven langer (7,5 jaar kwam uit onderzoek van positive psycholoog Martin Seligman, divers ander onderzoek ondersteunt dit maar de langere duur van leven verschilt (bekijk hier zijn TedTalk)) en de kwaliteit van hun relatie zal echt hoger zijn ( John Gottman heeft hier weer onderzoek naar gedaan). Het geheim zit tussen onze oren. De resultaten van decennia lang breinonderzoek begint door te dringen in populair wetenschappelijke publicaties. Boeken als Wij zijn ons brein enEen compleet nieuw brein vertellen het verhaal van het belang en de invloed die deze paar pond massa op ons heeft.
Ook begint goed duidelijk te worden dat een brein evolueert, groei en krimpt, beter en minder wordt. Door veranderingen in het leven, door stress en voeding. Dat dit afhankelijk is van onze leeftijd (lees daar Het puberende brein en Het senioren brein maar op na) maar ook dat we zelf enorme veel invloed kunnen uitoefenen. Het is stuurbaar en kneedbaar en het moet ‘gezond’ zijn. Want een gezond brein is voor alle functioneren super belangrijk. Belangrijkste voedingbron: positieve gedachten. Daar kan het brein geen genoeg van krijgen.

Gaming is een fantastische positief stimulerende activiteit. Veel positieve prikkels stimuleren verder te gaan. Van deze kennis maakt Jane McGonigal handig gebruik met haar game Superbetter .  Gamedeskundigen zetten dus terecht in op het aanpakken van gezond ouder worden en eigen (gezondheids) doelen nastreven door positieve stimuli.

Dus heb ik besloten dat positief mijn ding wordt in 2013. Maar hoe pak je dat aan? Dat het geen kunstje is, maar vanuit mezelf! (niet dat ik een pessimistisch depressief type ben).  Daarom ligt Authentic Happiness van Martin Seligman nu voor me. Ook zou ik het werk van Barbara Fredrickson weer eens bestuderen. Ik heb dat al eens gedaan. Toen alleen de echte doorzetting niet gevonden. Nu, dit jaar, echt wel. 7,5 jaar! Dat kan een mooie beloning voor doorzetten zijn.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes