seniorenbrein

Help mijn brein wordt minder

In juli ben ik 50 geworden. Officieel maak ik nu deel uit van de “ouderen”. Ik mag lid worden van omroep MAX, de omroepstichting voor de oudere Nederlander. Pre-pensioen zeg maar! “ Jee, ben ik al zo oud?” Eigenlijk heeft omroep MAX het bejaardengevoel 15 jaar omlaag gebracht. Ook de titelbedenker van het boek Het Seniorenbrein van André Aleman heeft mij schrik aangejaagd met de ondertitel “De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste” . (Of “ons” ook echt “ons” moet zijn en misschien niet “onze” laat ik even aan de Neerlandici. )

Dit boek haalt genoeg wetenschappelijk onderzoek aan om te constateren dat het wel los loopt met de aftakeling van mijn hersenen. Want die schrik sloeg me om het hart. Bij elk moment van vergeetachtigheid dacht ik Alzheimer! Nee dat valt meer dan mee. André Aleman heeft met dit boek een onderbouwde geruststelling geschreven. Veel oordelen over ouder worden en bijbehorende geheugenproblemen  blijken vooroordelen. Het boek bevat wel een wake-up call. Er valt een boel preventief te doen om de kans en het moment van dementie te beïnvloeden .

Dat bij het ouder worden (en dat is voor de dames en heren statistici na onze 50ste) de hersenen veranderen, blijkt uit MCI onderzoek. De plasticiteit verandert, maar ook de hersencellen, de bouwstenen van onze hersenen, worden minder snel aangemaakt. Aan dit proces is wat te doen. Veel zelfs en als je niet erfelijk aanleg hebt voor dementie (wat dus ook kan en wat de oorzaak is van eenderde van dementerende ouderen) kun je het verouderen van je hersenen flink vertragen. Globaal helpt het volgende :

  • voeding en in het bijzonder Omega 3-vetten! Maar bovenal: niet te veel eten. En zeker minder suikers. Het insulinesysteem in ons lichaam moet zo laag mogelijk gehouden worden.
  • lichaamsbeweging maar wel dat je echt inspant drie keer per week zodat je hartslag omhoog gaat en je gaat zweten
  • cognitieve training: zet je hersenen aan het werk met spelletjes, lezen of studeren en het ontdekken van nieuwe dingen
  • een zorgende gemeenschap: onderhoud een sociaal netwerk van vrienden en familie
  • spiritualiteit bijvoorbeeld godsdienst of mindfulness zodat onaangename emoties en negatieve ervaringen goed verwerkt kunnen worden.Tot slot moet volgens de auteur boven aan dit rijtje staan: liefde!

En met dit alles kun je jarenlang in een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid een stuk ouder worden. Aan de slag dus!

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes