attributed to John Taylor, oil on canvas, feigned oval, circa 1610

Twee maanden met The Bard

In de maanden maart en april heb ik twee maanden intensief Shakespeare gelezen. Over Shakespeare, daar kan je snel mee klaar zijn. Althans wat er over zijn leven bekend is. Over zijn werk, daar kun je je hele leven mee bezig blijven. In twee maanden waren de drama’s, King Lear, MacBeth, de koningsdrama’s als Richard III wel het meest indrukwekkend. Stukken in het Engels maar wel veel in vertaling. H.J. de Roy van Zuydewijn heeft belangrijke stukken de afgelopen jaren vertaald, en van commentaar voorzien. Bij deze stukken geen onnodige luxe.

Naast de werken is er zo veel meer. Klassieke en moderne muziek, speelfilms nav van stukken, ballet, secondaire literatuur en werken gebaseerd op. Bibliotheken staan er vol mee. Zeker door dat 400 jaar sterfte herdenkingsjaar zijn de verwijzingen legio. Nee die Bard ga ik nog wel eens meer van lezen. Die Italiaanse drama’s, daar is het bijvoorbeeld nog niet van gekomen. En al die componisten die daar weer muziek op zijn gaan maken.
Fantastische stukken heb ik wel gehoord. Bijvoorbeeld van Berlioz (Romeo et Juliette) .
Of het tragische verhaal van de Russische componist Dimitri Sjostakovitsj die na een opvoering van zijn opera Lady Macbeth uit het district Mstensk door Stalin in de ban werd gedaan. De opera is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Russische schrijver Leskov. En Lady Macbeth was natuurlijk de kwade genius achter haar man MacBeth die in het drama van Shakespeare… Sjostakovitsj uitzonderlijke verhaal is recent weer het thema geweest van de mooie roman van Het tumult van de tijd van Julian Barnes.
Kortom zo hangt heel veel aan elkaar en veel begint bij De Bard.

Nu is de sterfdag geweest en vervolg ik een wat modern programma: Geheime kamers van Jeroen Brouwers.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes