9789492409348-480x600

Geschiedenis meer in trek dan literatuur

Ik had me iets anders voorgenomen voor mijn 100 boeken leesproject: Amerikaanse literatuur. John Steinbeck’s The Graphes of Wrath is zeker binnengekomen. Maar nog niet gelezen! Ook John Irving’s The world according to Garp is maar beperkt aangeraakt. Het werd toch voor het grootste gedeelte geschiedenis geworden. America Sphinx (van de hand van historicus Joseph Ellis, er zijn honderden biografieën ed) over het leven van Thomas Jefferson. De historische roman Musch geschreven door Jean-Marc van Tol is het eerste deel van een trilogie over het leven van Johan de Witt. In deel 1 staat zijn jeugd en volwassenheid (tot 1650) centraal verteld vanuit het perspectief van Cornelis Musch, griffier der Staten-Generaal.

En zeer boeiend is Down the Great Unknown van Edward Dolnick. Als je aan de rim op de Grand Canyon staat zie je de Colorado anderhalve kilometer beneden als een lang, smal lint door de gebergten gaan. In 1869 slaagden een groep van tien avonturiers onder leiding van John Wesley Powell de Green en de Colorado af te varen. Zes man kwamen er na negen maanden verhongerd uit. De helse tocht is in meerdere verslagen vastgelegd (waaronder het beroemde verslag van Wesley zelf). De auteur vergelijkt de verslagen en voegt daar veel details en drama aan toe. Met deze tocht werd het laatste stukje onbekend gebied in de Verenigde Staten op de kaart ingevuld. Er viel nog een hoop te ontdekken voor het jonge land, maar van kust tot kust was nu in kaart gebracht.

Het volgend kwartaal staat nog open. Anna Karenina staat op de lijst. Of ik lees de Amerikaanse boeken uit! Keuzes, keuzes.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes