bhag1

Komen tot een succesvolle BHAG

Groots: is groot denken, klein begin
Wat komt er allemaal bij kijken om zo’n enorm idee, zo’n immense ambitie, zo’n Big Hairy Audacious Goal te verwezenlijken? Discipline natuurlijk. Een sociaal netwerk dat je steunt, tegenvallers helpt op te vangen. Flexibiliteit om bij te kunnen sturen. een strategie van kleine stapjes, agile zonder de hoofdambitie uit het oog te verliezen.
Want iedereen heeft ze wel die BHAG? En zo weinig worden er gerealiseerd. Waarom? Met die vraag ga ik aan de slag, onderzoeken.
Waar komt die BHAG vandaan en wat was het doel om dat te beschrijven? In 1994 kwam dit aan de orde in het supersuccesvolle boek Built to Last van Collins en Porras. Hun definitie: “an audacious 10-to-30-year goal to progress towards an envisioned future”. Ikzelf kwam het voor het eerst tegen in Rockefeller Habits van Verne Harnish.
Het is niet voor niets dat ik mezelf deze vraag stel. Ik wil van die BHAG die het Techatelier is, een succes maken!
Definieer succes? 
Nou dat over tien jaar kinderen meer kennis hebben met / van techniek en ICT, maakonderwijs, gestructureerd binnen en buiten school, omdat ik met mijn achtergrond, tijd, werk- en denkkracht en netwerk daar aan heb kunnen bijdragen. Dat dit duurzaam is ingebed in diverse regio’s in Nederland waarbij de onderwijsketen, politiek, bedrijfsleven en onderzoekskant mooie samenwerkingen zijn aangegaan. Dat er meer kinderen voor een technisch profiel kiezen. Dat ook. We beginnen in Zwolle!
En ik ben daar niet bedreven in, in deze uitvoering en realisatie van zo’n BHAG. Grote visies, vergezichten, schetsen, daar kan ik wat mee. Implementatie is zo, zo veel lastiger. M-engaged was geen succes. Andere (sub) projecten soms ook niet. Los van of het (alleen) aan mij ligt, dat wil ik nu anders. Kortom de succesfactoren van BHAG naar executie.
Voor me liggen twee pillen: Strategie = executie van Jacques Pijl en Fit, rijk & slim van Tim Ferriss. Bij de eerste is de vraag: is strategie hetzelfde als BHAG, het grote visionaire, veelomvattende idee? Of gaat het van BHAG => strategie => executie.
Zijn het de persoonlijke drives en moet ik bij Ferriss ea terecht. Zit het in mij persoonlijk zoals ik in de Grit-factor kan lezen (succes is niet aangeboren, eigenschappen om door (te) blijven zetten wel.) Kies ik de verkeerde strategie, en moet ik via Your strategy needs a strategy van Martin Reeves op zoek naar een duidelijk passende leiderschapsstijl en deze voor mezelf benoemen en uitwerken?
Mijn voormalige jurylid collega Carla Verwijs wees nog David Owens Creative people must be stopped! Want die creativelingen maken er met al hun vergezichten een potje van. Onruststokers. En leiden de day-to-day business behoorlijk af.
Kortom, er is een hoop denk- en uitzoekwerk te doen. Ik leer nu elke dag en heb de mooie kans dit allemaal toe te passen.

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes