NordicNoirBingoUitgelicht

Nordic Noir Bingo

Voor de lezers die de bingo snel willen zien: scroll door naar Bingo-instructies

Enthousiast door de boeken van Jo Nesbo ben ik eens gedoken in de rijkdom van Scandinavische thrillers, detectives, literaire thriller, politieromans en hoe je het ook wilt noemen. In de Angelsaksische wereld betiteld als “Nordic Noir”. Uit Denemarken, IJsland, Zweden, Noorwegen en Finland komen jaarlijks stapels hoogwaardige boeken in dit domein. En ze komen ook weer in series. Mijn recente held Harry Hole, rechercheur in Oslo en hoofdpersoon van inmiddels twaalf delen van Jo Nesbo’s Harry Hole-reeks, ontwikkeld zich gaandeweg van een dertiger tot een vijftiger. Wie kent Henning Mankell’s Kurt Wallander niet. Zo zijn er veel wat gemankeerde agenten en rechercheurs terug te vinden in de bossen van Scandinavië of op één van de honderden eilanden.

Om dit voor mezelf dit leesavontuur een beetje aantrekkelijk te maken, en jullie ook deelgenoot te maken van de soms duistere werelden waar de helden zich in begeven heb ik een Nordic Noir Bingo aangemaakt met 16 kaarten. Helemaal door jezelf te lezen, en eventueel op maat te maken. Van veel auteurs zijn meerdere topwerken te lezen. Als je hem al kent, ruil de titel gewoon in voor een andere.

Spelregels bij de selectie

Als bronnen voor deze lijst heb ik gebruik gemaakt van:
– de VN thriller & detectives database en daarvan de 5 sterren titels. Op Hebban is hier een niet geheel actuele bronlijst van te vinden ;
– de top 15 Scandinavische thrillers bij Bol.com
– de top 20 bij Hebban
– de titels die bij Goodreads een gemiddelde 4.0 of hoger hebben gescoord.

Lijstjes van diverse recensenten van thrillers etc. op bijvoorbeeld https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-scandinavische-thrillers/ en Engelstalige sites.

Als verder limiet heb ik dus van elke auteur (of auteursduo) slechts één titel opgenomen. Die keuze is arbitrair. Van Sjöwall & Wahloo, de nestors van het genre, heb ik de eerste uit de reeks met Martin Beck gekozen: De vrouw in het Götakanaal. Soms de beste volgens de VN gids ondersteunt door een andere bron. Van de Millenium-trilogie heb ik deel één gekozen (Mannen die vrouwen haten) terwijl die slechts 3 sterren heeft gekregen. Deel 3, Gerechtigdheid verdiende in 2009 5 sterren, is zeker een fantastisch boek maar moeilijk te volgen zonder nummer 1 en 2 te kennen.

Bingoinstructies

Ik heb één vakje leeg gelaten. Die is helemaal aan jou. Ik ben zeer benieuwd welk boek je daar zelf voor kiest. De Nordic Noir Bingo is als afbeelding en Powerpoint-bestand te downloaden. Verander dus rustig de afbeeldingen en maak je eigen bingokaart.
Op Hebban is de lijst terug te vinden als Nordic Noir Bingo.

Hieronder voor de diverse auteurs wat alternatieven en links naar hun verzamelde werk uit de VN Detective & thrillers database

Sjöwall & Wahloo (wiki), alle werken over Martin Beck, eveneens 5 sterren: De man op het balkon, De man die even wilde afrekenen, De verschrikkelijke man van Säffle en De politiemoordenaar

Henning Mankell (wiki), alle werken over Kurt Wallander , eveneens 5 sterren: De witte leeuwin en Dwaalsporen.

Stieg Larsson (wiki), alle werken uit de Millenium-reeks (de eerste drie zijn van Larsson, deel 4 – 6 van David Lagercrantz

Jo Nesbo (wiki), alle werken over Hary Hole en losse thrillers. Naast De schim zijn De Sneeuwman, De Politieman en De Vleermuisman de moeite waard.

Lars Kepler (pseudoniem voor het schrijversechtpaar Alexander en Alexandra Ahndorli) (wiki), alle werken over Loora Linna. Zeer populair zijn verder De Getuige, Jager en Lazarus.

Jussi Adler – Olsen (wiki), alle werken over Afdeling Q met brigadier Carl Mock , Andere werken uit deze reeks De vrouw in de kooi, De noodkreet in de fles en Slachtoffer 2117.

Arnaldur Indridason (wiki), alle werken . Andere werken in de Erlendir Konrad reeks met 5 sterren: Moordkuil, Koudegolf, Onderstroom, Doodskap, Erfschuld en Smeltend IJs.

Nils Roslund & Börge Hellstrom (wiki), alle werken van o.a Elvert Grens , Meer 5 sterren boeken van dit duo: De uitlevering, 3 minuten, 3 uur (afgerond door Roslund na het overlijden van Hellstrom) en Bloedbroers.

Hakan Nesser, alle werken over Van Veeteren en Gunnar Barbarotti. Andere hoogtepunten in het oeuvre van Nesser: Het grofmazige net en Van Veeteren en de zaak G.

Samuel Björk (pseudoniem van Frode Sander Oein), alle werken. Ook populair is De doodsvogel.

Cilla Börjlind & Rolf (wiki,  pseudoniem van schrijversechtpaar Maria Cecilia Gemvall en Rolf Sigvard), alle werken in de Tom Stilton en Olivia Rönning reeks. Ook populair zijn Springvloed en Wiegelied.

Soren Sveistrup (wiki). Sveistrup is voornamelijk bekend als scenarioschrijver van zijn werk aan de serie The Killing.

Camilla Grebe (wiki) Alle werken . Populair is ook Dagboek van mijn verdwijning. Met haar zus Asa Träff heeft Grebe een andere reeks geschreven.

Camilla Lackberg (wiki). Alle werken uit de Fjällbacka reeks.

Peter Hoeg (wiki). Peter Hoeg schreef in de jaren ’90 Smilla’s gevoel voor sneeuw.

Mocht je wat extra inspiratie zoeken, onderstaande auteur en titels kwamen (in willekeurige volgorde) nog langs:

Thomas Enger – Bloedmist
Karin Alvtegen – Voortvluchtig
Jens Jensen – Bevroren vlammen (Oxen-reeks)
Steinar Bragi – De hoogvlakte
Hans Olav Lahlum – Chameleon People (werk van Lahlum lijkt nog niet vertaald te zijn)
Max Seeck – The witch hunter
Alex Dahl – The heart keeper (niet te verwarren met de popluaire Arne Dahl)
Erik Axl Sund – Het kraaienmeisje
Jorn Lier Horst – Jachthonden (Wisting reeks)
John Lindqvist – Laat de ware binnen komen

Happy reading en als je de bingo gaat gebruiken, stuur een berichtje, laat een comment achter oid.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes