sdg-poster

Bezig met een duurzamere wereld

Twee jaar geleden heb ik duurzaamheid hoog op mijn agenda gezet. Vorig jaar ben ik daar druk mee bezig geweest en nu is het tijd voor een update. Ik geloof dat wij als individu genoeg impact kunnen maken. Nee het haalt niet direct alle CO2 uit de lucht, en de oceanen zijn meteen plasticvrij. Ik doe het niet alleen voor mezelf, maar ook voor de generaties na mij. Alle kleine beetjes helpen. Ikzelf heb een aantal pijlen op mijn boog:

  • Persoonlijke zaken zoals snel over op duurzame energie, van het gas, nadenken over producten die ik koop etc. En ik ben geen engel, maar ik ga wel vliegen dit jaar. En dat zal ik compenseren. Ik loop me nog steeds suf in Conquerers challenges en plant bomen en sinds kort haal ik plastic uit de oceaan 😊 15 maart zijn er verkiezingen, dus daar kan ik ook mijn stem laten gelden;
  • In blogposts op Managementboek.nl en artikelen voor Managementboek Magazine vlecht ik duurzaamheid en groen er zoveel mogelijk in. Een boek dat me het afgelopen jaar geholpen hebben zijn Tomorrow’s Economy A guide to Creating Healthy Green Growth van Per Espen Stoknes. In het Uit de boeken – artikel over Strategisch denken lukte dat met o.a. Het Happy 2050 scenario te benoemen als het over in de toekomst kijken;
  • En dan ben ik docent HBO-ICT. Dat biedt mogelijkheden en kansen in de samenwerking met HBO-collega’s, de keuzes van projecten die ik coach én de impact op studenten. Windesheim heeft zoals alle Hogescholen gekozen voor het SDG-model van de UN.

Projecten die afgelopen semesters hier bij aansloten waren GeldZeker en zeker SOIL. Een mooi 038games project voor landbouwstudenten in Oeganda met docenten uit Groen Onderwijs en onderzoekers van Landbouw Universiteit Wageningen. Het project is ook opgepakt om de projectaanpak van 038games (minor Game Studio HBO-ICT en erkend stageleerbedrijf) voor het voetlicht te krijgen. (lees het artikel uit Vakblad Projectmanagement)

En dus onze studenten. In samenwerking met collega’s van het Honours College bereiden we een stuk onderwijs over Duurzaamheid dat onze studenten laat nadenken over duurzaamheidsproblematiek. Twee snelle acties waren deelname aan de Green Award en de opdracht aan studenten van de keuzesemesters om in de businesscase voor hun projecten duurzaamheid op te nemen. Dit is concreet de vraagstelling aan de opdrachtgever hoe zij met één of meerdere van de SDG doelen bezig zijn. En hoe dat in het project dat ze uitvoeren een rol speelt. Welke waarde voegt dit project daar aan toe?

Het is een begin, maar het zet onze studenten aan tot nadenken en betrokkenheid op dit onderwerp. En voor mezelf, ik kom in contact met andere collega’s binnen en buiten de Campus van Windesheim. Eens kijken waar me dat allemaal weer gaat brengen.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes