coup002vano01_01_tpg

Als ik nog maar vijf boeken kon lezen?

Vijf boeken. Geen paniek. Ik ben er nog en heb waarschijnlijk tijd voor veel meer. 1 december onderga ik een kleine hartingreep. Ik kom daar beter uit dan ik inga, is de algemene medische verwachting. Ik heb twee procent kans dat er iets gebeurt dat niet ok is. Die vijf boeken is een gedachte-experiment. Net zoals welke boeken neem je mee naar een onbewoond eiland dat ooit was? Nu gewoon een volle e-reader, oplader op zonne-energie.
Over de afgelopen 55+ jaar dat ik lees en studeer heb ik een paar gebieden veel aandacht gegeven. En er zijn “liefdes” ontstaan. De vraag is, in hoeverre ben ik daarmee met die vijf boeken nog in geïnteresseerd?
In mijn lezende leven is de meeste tijd opgegaan aan managementliteratuur. Ik ga daar niets meer van lezen, die laatste 5 stuks. Mijn echte leesliefdes zijn romans, geschiedenis, biografieën en thrillers. Ik heb een zwak voor boeken over boeken (en hun geschiedenis), over bibliotheken en verzamelingen. Ik heb 1/3 van alle Privédomeinen in huis. Ik hoef niet veel meer te weten te komen. Geen wetenschap meer. Dus liefde, liefde in en over literatuur, kunst en het boek, dat zou het wel zijn.
De top 3 is wel duidelijk:
Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan van Louis Couperus. De Nederlandse romancier die mij na aan het hart ligt. Het verbindt ook een beetje de geschiedenis van mijn kinderen met hun opa en oma die in 1949 van Indonesië naar Nederland moesten vluchten. Uit het oeuvre van Couperus kiezen blijft altijd lastig. Ik ben daarnaast, (eigenlijk een half boekje:) ) benieuwd naar Bas Heijne’s Angst en schoonheid, een essay over Couperus.
Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Marquez. Een boek dat ik wel 4 of 5 keer gelezen heb, over een liefde die er was, maar nooit kon zijn. Tot plots aan het einde op een boot met cholera. Een boek van de beste auteur van het Zuid-Amerikaanse continent. Drie keer uitgeleend, drie keer nooit meer teruggezien:) Nog één keer het liefdevolle verhaal van de hunkerende Florentino Ariza voor zijn geheime liefde Fermina Daza .
The Discoverers van Daniel Boorstin. Boorstin was historicus en schreef dit meesterwerk over de meest belangrijk innovaties/ontdekkingen die de mensheid heeft gemaakt. Het boek is ook in het Amerikaanse origineel fantastisch uitgegeven. (Voor de Nederlandse vertaling was niet gegeven.)
En daarna wordt het een strijd. Wint mijn liefde voor Russische literatuur het van Europeanen van Orlando Figes. Als continent hebben de Europeanen elkaar ruim 2.000 jaar het leven zuur gemaakt. Onder andere Romeinen, Bourgondiërs, Spanjaarden, Fransen, Duitsers, Engelsen, katholieken en christenen ze hebben allemaal geprobeerd de baas te worden van Europa en de wereld. Dat is soms een poos, soms kort gelukt. Het heeft miljoenen mensen het leven gekost. In Europeanen beschrijft Figes dat vanaf midden van de 19de eeuw een ander tijdperk begon. Of Oorlog en vrede van geweldenaar Lev Tolstoj, een boek dat je gelezen moet hebben. Ik heb het alleen (nog) niet gedaan.
Plekje 5 houd ik gewoon vrij. Kan zomaar de meest recente Arnaldur Indridason zijn, al dan niet als luisterboek. Meesterlijke thrillers heeft deze IJslandse grootmeester van de Nordic Noir geschreven. Misschien heb ik nog zin in, ach er staan nog genoeg boeken in de kast, dikke Russen, mooie biografieën (Leonardo da Vinci van Walter Isaacson en kijken naar alle briljante werken van Da Vinci), literaire suspense. The Defense van Vladimir Nabokov, literatuur over schaken. Wie weet.
En sorry, ik realiseer me dat hierboven alleen boeken van mannelijks auteurs staan. Voor wat het waard is, wel een flinke hoeveelheid sterke vrouwen!

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes