Snelgids Weblogs

Weblogs coverSnelgids Weblogs, Uw persoonlijke blog op het web! is een nimmedalletje, maar wel de eerste gids / boek in het Nederlands over webloggen. Het is meer een plaatjesboek. 80% van de inhoud wordt in beslag genomen door hoe bij gratis online weblogdiensten aan te melden en postjes te maken:Blogger, Web-log.nl, BNN Weblog, MSN Spaces en Skynet Blogs. De laatste voor de Belgische kijkers. Verder wordt speciale weblog software behandeld die je op je eigen server kunt installeren en in beheer kunt nemen. Gekozen is voor MovableType, Pivot, ExpressionEngine en GreyMatter. (de laatste 2 behoren bij een onbekende minderheid. Voor een overzicht van alle (gratis) weblogsoftware kun je terecht op site van Asymptomatic).

Er wordt verder (kort) stilgestaan bij typen weblogs (journalistiek, shock, cultuuretc.), ontwikkelingen in de blogosfeer en hoe je RSS kunt gebruiken. Veel mogelijkheden voor hands-on.
OK het boekje kost 11 euro, maar aan het concept kleven een paar belangrijk nadelen: vrijwel alle software (zeker de online als web-log.nl) is zo gebruikersvriendelijk en voorzien van help en wizards, daar heb je geen gids voor nodig. En als je een keuze hebt gemaakt, dan is de rest van het boekje niet interessant. Ik denk bijvoorbeeld ook dat de doelgroep van deze gidsjes nooit producten als Pivot zullen gebruiken. Dieper ingaan op hoe te posten, schrijfstijl etc. zou dan een interessante ingang kunnen zijn.

Ik heb als aanzet om online te starten een aantal pagina’s gemaakt op deze site hoe je een weblog start.

2 Responses to Snelgids Weblogs

  1. henkjan 16 augustus 2005 at 17:53 #

    Ik moet toch meer lawaai gaan maken met punt.nl geloof ik we worden te weinig genoemd 🙂

    Graag jouw ongezouten mening reactie of whatever hierover.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes