Understand___boy_with_autism

Gerrit Numan afgestudeerd op grafisch ontwerp Autisme App

ontwerpautiapp03-152x300Op 31 mei studeerde Gerrit Numan af aan de NHL, afdeling Communicatie & Multimedia Design van de NHL op het onderwerp Autisme App. Gerrit heeft voor ons een onderzoek gedaan naar welk manier autistische kinderen middels een mobiele App hun dagindeling ondersteunt kunnen krijgen en welke problemen ze met hun taalontwikkeling hebben. (zie Afstudeeropdracht Gerrit Numan). Dit grafisch ontwerp heeft inmiddels gevolg gekregen in de minoropdracht die de Apptisten uitvoeren waarbij ze een App en back-office CMS realiseren op basis van de functionaliteit en grafisch ontwerp van Gerrit (zie struktuur.wordpress.com). Voor de liefhebbers is het onderdeel van het afstuderen, het Grafisch Ontwerp hier te bekijken.

Gerrit zelf over zijn afstudeeropdracht:

Toen ik aan deze afstudeeropdracht begon was het meteen duidelijk dat de doelgroep een vrij complexe doelgroep was. Het ontwikkelen van een applicatie had ik al vaker gedaan en ging me toen ook goed af, dit was echter met een doelgroep die niet zo complex was als deze. Dit betekende dat ik mij erg in de doelgroep, kinderen met autisme van 4 tot en met 12 jaar, moest gaan verdiepen. Naast veel deskresearch en door met verschillende deskundigen in gesprek te gaan is dit erg goed gelukt. Deze deskundigen heb ik via eigen initiatief geworven en bereid gevonden om met mij over deze complexe doelgroep te praten en ervaringen te delen. Ik heb deze mensen opgezocht (bijvoorbeeld Open Coffee en SBO Aquamarijn) of heb contact met deze mensen kunnen leggen doormiddel van het plaatsen van een oproep via social media. Het leuke hier aan was dat, hoe bekender dit onderzoek werd hoe meer reacties ik kreeg. Zo heb ik een aantal telefoontjes gehad van mensen die belang hadden bij het product en waar nodig dat ze konden helpen. Waaruit weer blijkt dat deze mensen toch erg gewillig zijn om elkaar (en hun autistische kind) te helpen. Ook onderstreept dit nogmaals eens de kracht van social media.

Na het onderzoek kwam een ander interessant deel van de afstudeeropdracht, het maken van een functioneel ontwerp. Uit het onderzoek waren veel conclusies getrokken en hier moest een passend concept uitrollen. Doormiddel van de samenwerking met Silke Boersma (studente Minerva) hierin was dit erg interessant. Silke is van natuur erg enthousiast en benaderde deze opdracht dus ook zodanig. Hierdoor kwamen we samen tot de beste ideeën en soms gingen we wat te ver door in de ideeën die we hadden maar momenteel niet nodig waren. Hierin moest ik aangeven wat op dit moment belangrijk was en wat kon wachten. Het was namelijk de bedoeling dat de applicatie eerst als een demo wordt ontwikkeld en aan de hand van de gebruikers zodanig wordt aangepast/verbeterd.

Het design van de applicatie was gedaan in alles ten behoeve van de doelgroep. Ik heb hierin duidelijk onderscheid leren maken in functioneel kleurgebruik en het toepassen van kleuren omdat het dan eenmaal mooier oogt. Een quote die me bijgebleven is; ‘design is een hulpmiddel en geen doel’. De applicatie is zo opgemaakt dat deze zowel functioneel en grafisch het best met de gebruiker communiceert.

Kijk ik terug naar de afgelopen periode kan ik niet meer dan tevreden zijn, hoe ik het proces heb benaderd en aangepakt hebt. Misschien nog wel belangrijker is dat er een basis ligt voor de doelgroep die hen kan helpen meer grip te krijgen van hun dag-structuur en  taalontwikkeling en wellicht in de toekomt nog wel meer…”

Namens mij en Eric: hartelijk dank voor de bijdrage aan ons bedrijf en de gezellige maanden!

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes