Blog

(Ruim) 21 jaar internet publicaties

Afgelopen weken werd ik door mensen op LinkedIn gefeliciteerd met mijn jubileum. Het bleek het 11-jarige werken aan Blogmania.nl, deze weblog te zijn. Gestart als een weblog in de startjaren van bloggen in 2005. Maar mijn Internet schrijven en publiceren dateert al van ruim 10 jaar daarvoor.

In 1994 werkte ik bij de Sociale Verzekerings Bank aan een helpsysteem en kwam daardoor in aanraking met HTML. (In deze periode deden we ook een poging www.svb.nl vast te leggen. Hij was al weggekaapt door de Surinaamse Vrouwen Bond en zo moest de SVB zich de eerste jaren van hun Internet leven tevreden stellen met ww.svb.org 🙂 ). De hyperlinks waren vele malen handiger dan andere systemen die de eerste Intranetachtigen beschikbaar stelden.

Ik was tevens hoofdredacteur van Schaakschakeringen, het orgaan van de Nederlandse Bond voor Correspondentieschakers en besprak daarin onder andere nieuwe schaakboeken. Op de geërfde laptop van mijn tante Jacqueline, met een eerste versie van Internet Explorer (Bill Gates had zijn bedrijf Microsoft inmiddels publiekelijk op zijn donder gegeven) begon ik mijn eerste HTML pagina’s over schaakboeken te typen. Een simpel HTML-editortje, meer was niet nodig. De artikelen verschenen eerst bij The Week in Chess (TWIC bestaat nog steeds, ook al 21 jaar oud) van Mark Crowther, daarna kreeg ik de handen op elkaar om ze te publiceren op de website van het schaakblad New in Chess (nu www.newinchess.com) . Na een aantal jaren, ruim 300 besproken boeken kostte het teveel tijd. Het inmiddels omgedoopte Books, books, books ( www.chessbooks.nl) droeg ik over aan John Elburg, inclusief de contacten en een deel van de boeken. Ook deze site bestaat nog steeds en de lay-out (ik gok zelfs de HTML code) is niet veranderd.

Ik had wel wat ontdekt: uitgevers vonden het een prima idee internet te gebruiken om aandacht voor hun publicaties te krijgen. Eind jaren ’90 kreeg ik contact met Kees Visser en startte boekbesprekingen op de site van managementboek.nl. Eerst waren het recensies, een aantal jaren geleden startte ik de weblog (dagelijks een blogpost, dat was even aanpoten) wat nu uitgegroeid is tot de Boekblog met een diversiteit aan thema’s en auteurs. Het leverde (en nog trouwens) een mooie verzameling hoogwaardige (management)-boeken op en een reeks aan contacten bij uitgevers en auteurs.
Naast als dit boekenwerk heb ik een aantal jaren (2004 -2007) evenementen verslagen voor www.eventbuzz.nl . (deze site bestaat inmiddels niet meer). Ook leerzaam maar erg reis en tijdsintensief.

De meest spannende publicatieperiode was in 2005 – 2006. In 2005 startte de Volkskrant zijn weblog-activiteiten en gaf het publiek de ruimte om een eigen weblog te starten. Ik kaapte depremiervannederland voor ieders neus weg en leefde een tijdje digitaal als toenmalig minister-president J.P.Balkenende. Het was grappig en soms ook niet, want in het pre-Geenstijl tijdperk waren er toch al reaguurders actief. Lastig werd het toen mijn ex de RVD inschakelde. De Volkskrant hield ze gelukkig op afstand maar vrolijker werd het er niet van. De blog ging offline en ook de poging van VK om burgerjournalistiek van de grond te krijgen strandde.

En in die tijd met bovenstaande achtergrond sprak ik met de GeenStijl oprichter Dominique Weesie voor mijn MBA-scriptie opdracht. Ik ging langs bij de familie Blog. Ja ze bestaan en hebben nu een blog-netwerk onder de url www.blog.nl.
Uiteindelijk werd dat hem niet en eindigde ik bij Flabber. Mijn MBA scriptie is het daar niet geworden, een paar jaar in de wereld van de grote weblogs en de snelgroeiende sociale media wel. Blogmania is daar nog een restant van. Ik post vrolijk en zeer regelmatig door op diverse platformen. Ze zijn niet allemaal genoemd hierboven, want ja dat zou een veel langer verhaal én wat problemen opleveren.
Op naar de volgende zoveel jaren.

 

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes