digital-detox1

Hoe beviel een kleine digitale detox week?

Een vijftal dagen geen telefoon aan. Geïnspireerd door het verhaal van Hans Schnitzler (opgeschreven in Kleine filosofie van de digitale onthouding) was mijn vraag: wat mis ik als ik mijn smartphone eens een paar dagen uitzet? Verlopen gesprekken anders, kijk ik anders naar je omgeving? Kan ik deze onthouding volhouden?
Eén kanttekening: aan het einde van de dag heb ik steeds eenmalig mijn telefoon aangezet om te kijken of alles ok is gelet op de broze gezondheid van mijn vader. Dus niet gebeld? Alles ok en weer uit.

Zondag

Tsja geen telefoon. Het is zoals in het begin van The One Device door Brian Merchant beschreven in 10 jaar zoveel meer geworden dan een telefoon. Ik ben nu dus ook nieuwsloos. Ik gebruik wel mijn iPad voor videos kijken, typen dus en mijn mobiel voor muziek. Alles op Flightmodus. En niet mee naar iets. Ik lees vandaag in The one device dus in in het boekje dat dit experiment startte, Digitale Detox van Hans Schnitzler. Hoe afhankelijk ben ik inmiddels, of verslaaft eigenlijk? Geen whatsapp is geen contacten met mijn wereld buiten deze week Mariska en de omgeving waar we verblijven. Geen nieuws en mail geeft waarschijnlijk een bijzonder gevoel. Alhoewel ik dat in Japan ook niet gevoeld heb. Mijn werk is meestal ook gewoon op vakantie en ben ik de uitzondering die met dingen doorgaat. 

Nou ik ga het meemaken. Of alles intenser wordt?

Er zijn wel momenten dat het handig is dat het er is. Om dingen snel op te zoeken, Google Maps verslaat toch echt de kaart, Tripadvisor de boekjes aanbevelingen etc. Daar zit wel het gemis (maar Mariska detoxt niet haha)

Wat ik wel mis is mijn digitale notitieboekje. Het is dan wel bijzonder om Frank Westermans verhaal over multi-touch screens te lezen in The One Device die uiteindelijk door Apple gekocht is en in alle mobile device geïmplementeerd is. 

Maandag

Met oudennieuw moest ik natuurlijk even. Contact hebben met de kinderen en iedereen die me gelukkig nieuwjaar heeft gewenst. Zoveel mis ik dat apparaat nog niet. Ik mis wat faciliteiten als dingen opzoeken, een vertaling van een woord vinden, een stukje achtergrond als ik een boek lees. Dat dus eigenlijk. Uren facebooken niet. Het is wel slim om vaker langdurig die telefoon uit te zetten en die “verloren” tijd niet te hebben. 

Dinsdag

Soms mis ik het nieuws. Mariska vertelt dat met enige regelmaat. Het nieuwe jaar is weer begonnen. Tripadvisor is wel handig om te ‘peilen’ of een restaurant wel een goede keus is (en open :)) De keuze van vanavond (een echte top 5 van Lanzarote Italiaan) viel ook het meeste tegen. Verwachtingen? Tripadvisor? We zullen het nooit te weten komen. De andere twee, al voor de vakantie gespot waren prima ok (en beiden top 10). 

Woensdag

Heb ik iets gemist? Ik neem geen afkick-verschijnselen waar. Het eten smaakt er even prima door, het strand wordt er niet anders van. De Google Maps, ja die is wel een keer gemist vandaag ergens tussen Arrecife en Teguise. 

Donderdag

De laatste dag en eigenlijk is deze door de terugvlucht een “gratis” detoxdag. De foon mag morgen weer aan.  

Conclusies

Het was toch heel makkelijk. Het geeft wel een hoop rust, tijd en ruimte. Ik denk dat ik zeker per dag, ongemerkt, een uur ruim aan “dingen” lezen op de foon bezig ben die eigenlijk geen waarde hebben. Het thuislaten van dat apparaat versterkt mijn aanwezigheid. Het is best raar om groepjes mensen bij elkaar te zien die eigenlijk geen contact met elkaar hebben en alleen maar naar een schermpje staren. En dat gedurende lange tijd (minimaal 10 minuten). Het empathy gap (benoemd door Sherry Turkle in Reclaiming Conversation uit 2015) wat dit tot gevolg heeft, kan ik me wel voorstellen.

Ook het besef van tijd verandert een beetje doordat, in mijn geval, mijn “horloge” niet aanwezig was.
Wel een dagelijks gemis: de muziek en het digitale (gesynchroniseerde) aantekenboekje. 

Ik zal mijn telefoon regelmatiger op “flightmodus” zetten. Sorry sociale omgeving. We kunnen een bel of koffiedrink afspraak maken?

The One Device is een fantastisch boek. Het zal in februari in vertaling als Het almachtige apparaat verschijnen. En tav de Digitale onthouding: ik ben ook even uitgebildund.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes