Global Game Jam Logo Transpirant

GGJ18Zwolle: een (game) jam als activiteitenvorm

Wereldwijd namen er in het weekend van 26 – 28 januari 42.800 mensen deel aan wat de 10de editie van de Global Game Jam was. Op 803 locaties werden 8.606 games gebouwd. (bekijk hier de 2018 games) Dus een nieuwe vermelding in het Guiness Book of records.
In Zwolle namen vier teams deel aan dit evenement dat we onder de vlag van 038games, de Serious Gaming minor van Windesheim i.s.m. Cibap draaien. De deelnemers hadden het goed en ruim in de Ontwerpfabriek van Cibap. Hier was het de tweede editie dat als een geoliede machine werd gedraaid. Draaiboek, evenementen, een Cibap in Company (CiC) team aangevuld met een aantal HBO-ICT studenten en, geheim ingrediënt, een vlogteam.

Het CiC team stond garant voor vormgeving van allerlei zaken zoals logo, t-shirts, vlag, folder, videotrailer en aankleding van de ruimte. Spectaculair was alle ontworpen en aangebrachte gameart. en een leuke lichtstraat had met name in de avond een spannend effect. Mirthe maakte verder veel foto’s in het weekend.

Centraal, in elke jam staat een thema. Daarmee wordt alle energie van de deelnemers gericht en is het uitdenken van het gameconcept wat ingeperkt. Dit jaar:

En dan werd daar nog een paar extra’s aan toegevoegd: een teambuilding activiteit en op zaterdagavond een dance workshop van de Zwolse dansschool XoXoDance. (zo vonden we dat even zwaarJ ) Tot slot werd met playtest, een borrel en een jury-uitreiking “om de eer” afscheid van elkaar genomen.

Het vlogteam was én gezellig én ze laten voor alle deelnemers iets tastbaars van het weekend achter. Er is hard gewerkt. Door sommigen dag-en-nacht. Laura, Robin en presentator Christian hebben iets moois neergezet. De video’s zijn (naast onderstaande) op het GGJZwolle Youtube kanaal te bekijken.

Wat ik wil benadrukken, los van de schaal waarop dit plaatsvindt, is dat de vorm door bedrijven of een stukje regionale industrie, prima opgepakt kan worden. Er worden in deze werkvorm diverse disciplines samengebracht om tot bijzondere resultaten te komen. In ons geval: concepting, art, programmeren en muziek. Naast creativiteit, samenwerken, beslissen en allerlei andere zaken. Ontspanning, elkaar anders leren kennen, met druk om kunnen gaan, werkverdelingen maken etc. etc. Bij onze GGJ18Zwolle zaten studenten (MBO en HBO), docenten en mensen uit het werkveld samen. Maar voor andere soorten bedrijven zijn andere skill sets denkbaar. Het gaat om het belang van voorbereiden, samenwerken en plezier hebben.

Het hoeft natuurlijk niet in een weekend. We denken nu na over een week event met HBO-ICT Software Engineering-studenten en studenten van Cibap die game design doen. Een weekje samen is super leerzaam.

En de Global Game Jam krijgt een klein broertje: GGJNext. Een concept dat de GGJ naar jonge programmeurs en artist brengt. Ik overweeg serieus om dit onder de vlag van het Techatelier in de Stadkamer neer te gaan zetten. Er zijn nog veel onduidelijkheden vanuit de organisatie hoe het format er definitief uit gaat zien, maar dat moet zeker te organiseren zijn.

Meer lezen en terugkijken: www.facebook.com/GGJ18Zwolle/

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes