brainfood

Een puzzeldieet voor mezelf

Het is januari, dus gaan we ervoor. Honderdduizenden gaan aan het sporten, diëten of een maandje alcohol passen. Ik doe het laatste iig. Net zoals twee jaar geleden. En het is dus slimme timing van Maven Publishing om nu het boek De afvalpuzzel van Martijn Bond uit te brengen. “Ontdek jouw unieke aanpak voor een gezonder leven.” Geen gewoon, en “dit moet je niet eten en zo hard moet je trainen”, boek. Bond volgt de psychologische route en één heel duidelijk dieetadvies: stop met koolhydraten. De rest van de adviezen zijn lifestyle en motivatieadviezen. Voor het betere advies, hoe kleed ik mij in de sportschool, moet je in dit boek niet zijn.

Voor iedereen is afvallen anders. De gemeenschappelijke deler: het is heel moeilijk om vol en de afvalwinst vast te houden. Blijkt, want anders was ik bijvoorbeeld niet al jaren bezig om naar de 100 kilo te komen. En onderzoek toont dat ook aan. Diëten zonder permanente eet- en lifestyleaanpassingen hebben geen zin. In je eentje doen en heel lang volhouden is super ingewikkeld. Er zit in ons miljoenen jaren oude brein heel veel in de weg.

Wat biedt dit nu anders? Waarom heb ik hier goede hoop op?

Allereerst is de insteek planmatig. Afvallen is een bijna permanente activiteit die in gedrag en voedingsinname gepland moet worden. Bond legt een aantal leeslijnen in zijn boek uit. Je kunt de puzzel op een aantal verschillende manieren leggen. Iedereen zijn eigen manier. Die van mij: eerst de korte route, daarna uitvogelen wat voor eter ik ben, dan de hoofdstukken “obstakels” en tot slot alle uitsteller-puzzelstukje.

En tweede aspect is meten = weten. Niet voor elke calorie of koolhydraat, maar voor de afspraken en de planningen. Want wil je iets duurzaams aan je levensstijl aanpassen dan wordt dat pas na maanden of jaren zichtbaar. Het gaat dan over gezondere darmbacteriën, een goede lever (geen alcohol), vetverbranding zonder crashdieet. Dus afspraken maken, deze meetbaar maken en volgen.

En dan de belangrijkste winst van dit boek: teveel en ongezond eten is een mindset. Dat afvallen jou, of weer niet gaat lukken, ook. Het helpt dus heel erg om je te realiseren wat voor type eter je bent. Dat gedrag zal je dus in de weg zitten om anders te eten, vet te gaan verbranden en geleidelijk minder te gaan wegen. Gebruik de tips en doorverwijzers uit dit boek. Realiseer je hoe je in elkaar zit en wat dat betekent voor je eetgedrag. Succes met de kilo’s.

Leestips: The 5 key habits for long-term health, according to science

 

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes