20180426_184034

2018, een jaar in boeken

Zestig zijn het er geworden (teller 25 december). Het begon met Voorbijgewaaid geluk van Theodore Holman, uitgelezen op een strand. Down the great unknown door Edward Dolnick is waarschijnlijk de laatste. Een restant van de Amerikareis. Down the great unknown is het avontuur van de ontdekking van de honderdenmijlen lange loop van de Colorado die o.a. The Grand Canyon heeft gevormd.
Er zijn nog meer dan tien boeken waar ik ergens tussen de eerste en laatste pagina ben. Je kunt dus best nog vijf boeken optellen bij die zestig als ik wat discipline had gehad.

De afgelopen drie maanden waren chaotisch. Waar de stapels begonnen en nog niet begonnen boeken op mijn bureau en zwervend in het huis, stille getuige van zijn. De Hebban-doelstelling was 75. Niet gehaald (alhoewel die weinig Engelstalige boeken hebben) dus.

Boekenhoogtepunt was het Jurylidmaatschap voor het Managementboek van het Jaar 2018. De meeste boeken waren al gelezen in 2017. In het voorjaar waren de topboeken aan de beurt. In april werd de winnaar,The future of shopping, bekend gemaakt. Voor een aantal een verrassende winnaar, voor de jury de uitverkoren titel.

Mijn 100 boeken leesavontuur had dit jaar de volgende titels:
– geen in kwartaal 1, te druk;
Rituelen van Cees Nooteboom;
The Grapes of Wrath van John Steinbeck
– ook geen in kwartaal 4.
De oorzaak van het laatste is dat de boeken vanaf kwartaal 3 overruled zijn met boeken over verdriet, veel geschiedenis en los en vast dingen.

Het was dus op het gebied van lezen een rommeltje. Wat er aan boeken gelezen is werd als blogpost naar managementboek.nl gestuurd. Een leuk evenement was de boekpresentatie in Amsterdam van Business Contact van de vertaling Het almachtige apparaat (One device) van Brian Merchant. Een aanrader en eyeopener voor mensen die denken dat ICT-innovatie jong is, smartphone technologie nog jonger.

In 2019, zou het 100 boekenplan als volgt moeten zijn:

Q1: Heren van de thee van Hella Haasse
Q2: Renaissance bios (waaronder Leonardo da Vinci van Walter Isaacson)
Q3: Latijns-Amerikaanse auteurs
Q4: Het leven van Arsenjew van Iwan Boenin (nieuwe vertaling)
Kijken hoe ver ik kom?

Tot slot, aanraders? 1793 en Over strategisch denken. De eerste is het spannende debuut van de Zweedse thrillerschrijver Niklas Natt ogg Dag. De tweede is een masterclass over strategisch denken van de meester John Lewis Gaddis . Niet direct managementliteratuur, maar absoluut helpvol voor leiders. Nog niet uit, maar o zo belangrijk (dus mag van mij meetellen): The Fifth Risk van mooie verhalenverteller Michael Lewis. Amerika is in de problemen. Hoe ernstig en of ze het allemaal zelf al in de gaten hebben, is de vraag.

Meer lezen:

Geschiedenis meer in trek dan literatuur
Zelforganisatie aflevering zoveel
Pakjesavond op Koningsdag
And the winner is…
Een ritueel oppakken met Cees Nooteboom

 

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes