Lolitacover

Let’s make American Literature great again

Een nieuw kwartaal dient zich aan. Een nieuw thema na de boeken van André Brink en zijn opwindende levensverhaal. Ok, ik heb de staat van de Amerikaanse literatuur nooit zo bijgehouden. Nobelprijswinnares Toni Morrison overleed dit jaar. Er was een hype over dystopische literatuur (maar Mary Atwood is Canadees meen ik), en dat is een genre wat me niet direct aanspreekt. Op mijn diverse lijsten staan veel Amerikaanse titels. Sommige zijn “groot” zoals The Great Gatsby en Moby Dick. Er zwerven er ruim tien dus een kwartaal om dat lijstje wat af te bouwen, kon zomaar eens een idee zijn. Dit zijn ze!

The adventures of Huckleberry Finn – Mark Twain (1884)

Walden – Thoreau (1854)

Portret of a lady – Henry James (1881)

Absolum, absolum – William Faulkner (1936)

Lolita – Vladimir Nabokov (1955)

Herzog – Saul Bellow (1964)

Augustus – John Williams (1972)

Song of Solom – Toni Morrison (1977)

Beloved – Toni Morrison (1987)

The human stain – Philip Roth (2000)

 

Welke zou jij kiezen of, om het mij nog lastiger te maken, aanbevelen?

Er zitten grote thema’s tussen. Slavernij, gelijkheid van blanken en Afro-Amerikanen, van mannen en vrouwen (dat speelde nog behoorlijk, tot vandaag eigenlijk), het zuidelijk deel van de VS versus het noordelijke deel. Boeken die in hun tijd veel stof deden opwaaien zoals Lolita. Sommige boeken staan nog steeds op schoollijsten van verbannen titels. Mark Twains’ The adventures of Huckeberry Finn is daar een voorbeeld van. Tsja , vrije geesten en satirisch racistisch taalgebruik willen we natuurlijk niet als voorbeeld in het onderwijs waar je moet leren in het gareel te komen.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes