stock-photo-starting-of-womens-race

Van sprinten naar duurloop

Explosiviteit opbouwen, testen en dan veel rusten. Het leven van een sprinter. Meters, heel veel meters maken, energie leren verdelen, door de verzuring heen leren bijten. De duursporter, marathonloper of triatleet. Als blogger voel ik me een sprinter. Een idee of een gelezen boek wordt in een half uur omgezet in een blogpost. Een miniverhaaltje, een opinie. En dan een poosje schrijfrust, verder lezen.

En dan begint het echte werken; aan een boek. De contouren van de duursporter komen in beeld. Goedbedoelde, terechte tips, schrijfmeters maken. “Minimaal één uur per dag.” “Hij (naam grote auteur) schreef 250 woorden in een kwartier was dan pas tevreden. Zo schreef hij zijn beroemdste werken.” Ik lees dan vooral een kwantitatief argument. Dat kan ik ook (maar doe het nooit). Want na die eerste periode komt het schaven, het redigeren, de twijfel. En dat gaat niet met 250 woorden per kwartier.

Die kwantitatieve methode, met dat herhalen, is een populaire gedachte. Take Ydo propageert dat ook in One Day Voeg tijd te aan je dag en leef maximaal. Maak je droom waar tijdens je ideale dag. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. “Nee, dat wordt een dag vol extase en highs. Een dag van alles pakken wat je pakken wilt, maar zonder externe middelen, puur op eigen kracht. Alles wat je tijdens One Day doet, verhoogt de happy chemicals levels om je te wapenen tegen verleidingen die je afleiden van je doel.” De One Day – methode is wetenschappelijk onderbouwd met o.a. studies communicatiewetenschap (UvA) en The Science of Well-being (Yale). En bedenk dan, dit ELKE DAG.
Ikzelf ben al afgeleid door het opzoeken van nieuwe muziek op Spotify, een wijntje pakken en de vaatwasmachine uitpakken.

Ik moet er natuurlijk wel wat mee. 200 sprintjes van 200 meter maakt geen marathon. En is ook niet vol te houden. Ik zal dus duurschrijf methoden moeten ontplooien. En dat brengt mij op zondagavond om 22:00 aan de keukentafel. Met een zwarte Artline 0.4 in de hand. Mijmerend over de schrijver als atleet.

Heel lang geleden ontdekte ik een snelschrijf-methode. Gefocust schrijven. In stints van 10 minuten achter elkaar doorschrijven. Niets teruglezen en pas later foutjes etc. aanpassen en zinnen herschrijven. Zo heb ik meerdere methoden leren toepassen. Nuttig voor het schrijfsprintwerk.

Ik blijf, en daar zit de achillespees, een ongedisciplineerd persoon. Halverwege het uurtje staat die wijn op tafel. Daarmee wordt geen goed managementboek geboren. Nog een paar wijntjes en misschien komt er wel een ontroerende en diepgaande roman. Dat is alleen niet mijn ambitie (op dit moment).

Goed, er is werk aan de winkel en discipline te kweken. Er is hardheid vereist. Ik kan StickK inzetten en een weddenschap aangaan. Morgen weer minimaal een half uur. Dit waren 450 woorden in 25 minuten 😊

 

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes