20200726_093424

20 procent and walking

In januari ben ik gestart aan de virtuele wandeling rondom IJsland. Een totaal van 1.332 kilometer over de 1, de rondweg rondom IJsland. Soms 6 baans (in Reykjavik), maar meestal tweebaans. En dan te bedenken dat enige decennia geleden de weg er niet was.
Een groot deel van deze route hebben we vorig jaar met de vakantie gedaan, in een week of 2,5. Nu liep ik de eerste 260 kilometer, 20% in een maand. Conqueror Challenge waar ik de wandeling virtueel loop, toont me via Streetview ook waar je bent. IJsland loop je kennelijk linksom, dus het eerste deel, het oosten en noordoosten is saai. Wij zijn daar ook niet over de 1 gegaan, maar direct naar de ijsvlakte van de Langjökull en via de F35 midden door het land. En dan kom je net voor dit 20% punt weer op de 1. Andere routes over IJsland kunnen alleen maar met gids en /of flinke terreinwagens gemaakt worden. Veel toeristen duiken meteen naar het westen om de schatten aan de zuidkant van IJsland te zien. Die komen al wandelend pas bij mij na het 80% punt. Er liggen nog mooie landschappen in het verschiet.

 

Het is dus een kale bedoening, maar de mooie delen gaan nog komen. Over 10% (130km) ligt Akureyri te wachten. Na Reykjavik de tweede stad van het eiland. Stel je er niet te veel van voor, het is een beschutte havenstad aan de noordkant gelegen. De mooie delen liggen aan de westkant. Akureyri had vorige zomer wel een verrassing in petto: een permanente kerstwinkel. Nagenoeg alle dagen van het jaar open. Naast een goede lunch het bezoeken waard. En dan weer door richting het noordwesten te gaan. Op onze vakantie bogen we daar van de 1 af op naar Husavik. Vanuit deze kustplaats kun je walvissen spotten. Wat ons die dag ook gelukt is.

Mocht e niet naar IJsland willen gaan, of daar virtueel een voet aan de grond zetten, je kunt je ook vermaken met de thrillers van Arnaldur Indriðason. Zijn werk speelt op verschillende kenmerken plekken van het eiland. Hij raakt ook het belangrijkste thema die wij op vakantie steeds terug hoorden: de veranderingen in het klimaat.

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes