amazno

So I have abandoned Amazon

Het was liefde op het eerste gezicht, ruim twintig jaar geleden. Amazon.com.  Op het kindje van Jeff Bezos was ik al snel verliefd. Ze was snel, modern, innovatief en buitenlands. Voldeed precies aan mijn verwachting: gooi maar in een doos en laat maar doorkomen. En ik kon al snel vertellen met reviews en stars wat ik van die boeken vond. Ik kon wishlists aanleggen. Haar algoritmes bedienden me regelmatig met een positieve verrassing. One-click payment was een uitvinding. En ze was enige tijd goedkoop. Het hing een beetje af van de euro-dollarkoers. Haar aanbod groeide en groeide. Ze werd wel wat arrogant naar anderen, maar goed, je leert dat accepteren. Dat ze de medewerkers wat uitkneep in de demand-economie neem je dan een beetje voor lief. Tsja dat heb je met liefdes, voor de slechte eigenschappen voel je dat je veel terugkrijgt.

Maar sinds kort word ik opgescheept met haar jonge nichtje. Een Duitse variant wist ik, met moeite, te omzeilen. Aan deze is geen ontkomen aan. Ze spreekt weliswaar Nederlands, maar met Engels ging het prima. Ze heeft zich meteen aan de Nederlandse prijs aangepast. Alles wat ik bij .com heb opgebouwd is in .nl niet beschikbaar. Mijn eerste liefde geeft ondertussen niet thuis en roept : ga weg, niet bij mij, ga naar amazon.nl. Veel is dus opeens overgeheveld naar de Nederlandse site. Het is een vorm van marketing en pushen waar ik niet echt blij van word. Ik weet dat een VPN opzetten dit kan omzeilen. Het gaat me om het grote geheel.

Een tweede, pijnlijker observatie als bibliofiel, was dat een boek helemaal niet van de oorspronkelijke uitgever kwam, maar onder licentie Amazon in Polen is gedrukt: Printed in Poland by Amazon Fulfillment. En dus niet van Cambridge University Press. Ik voelde me opgelicht.

Nee met amazon.com komt het niet goed, ook niet na een gratis maandje Prime Video. Ik ga Amazon de komende tijd, omgekeerd economisch gebruiken. Ik ga marketingtechnisch van showrooming naar webrooming. Ik gebruik Amazon en de Kindle-app voor de selectie van boeken. Corona heeft me de ogen geopend voor het voortbestaan van de lokale boekwinkel. Nu mag Utrecht zich nog gelukkig prijzen (net is weer Broese heropend in een deel van het oude Postkantoor) met verschillende uitstekende eerste en tweedehandsboekwinkels. Dus deze gaan de komende tijd meer boekorders van mij verwachten. Amazon, we gaan dus nog even met elkaar door. Alleen aan mij zul je het niet meer verdienen. En aan u?

,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes